Уловът на сьомга с 20% повече, но червеният хайвер поскъпва

Цената на дребно все още се държи на ниво от 6 хиляди рубли ($81) за кг

Уловът на сьомга с 20% повече, но червеният хайвер поскъпва | StandartNews.com

Червеният хайвер в Русия продължава да поскъпва с наближаването на Нова година. Това каза пред ТАСС говорителят на агенцията по рибарство на Русия (Росриболовство) Александър Савелиев. Най-евтиният вид хайвер - този от розова сьомга се предлага на едро за 3700 рубли ($50) за кг през втората седмица на декември.

През ноември цената му на едро беше 35000 рубли ($49) за кг.

Цената на дребно все още се държи на ниво от 6 хиляди рубли ($81) за кг. "По-вкусните видове хайвер вече струват повече от 9 хиляди рубли ($122) за килограм", каза Александър Савелиев. Той все пак не изключи по-нататъшен ръст на цените на дребно след тези на едро.

В същото време Александър Савелиев обърна внимание на факта, че цената на едро на осоления хайвер от сьомга от САЩ, добиван в Аляска, сега е $12 (880 рубли) за кг срещу $ 11 (800 рубли) за кг през изминалата 2020 година. Това показват данните от Националната служба за морски риболов на САЩ, пише money.bg.

Както съобщи Росриболовство, производството на червен хайвер в Руската федерация за 9 месеца възлиза на 20,7 хиляди тона, което е два пъти повече от същия период на 2020 г. (9,9 хиляди тона).

Според експерти капацитетът на вътрешния пазар за червен хайвер е около 16-17,5 хиляди тона годишно. Така вече за три тримесечия производството на хайвер от сьомга е надхвърлило това ниво с 25%, подчертават от ведомството.

Тази година уловът на сьомга възлиза на около 538 хиляди тона, надхвърляйки квотата от 2020 г. с 20%.

 

Актуално от деня: Новините днес

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай