Удрят с 6 глоби до 15 000 лева рудник „Ораново"

Удрят с 6 глоби до 15 000 лева рудник „Ораново" | StandartNews.com

Благоевград. Областната инспекция по труда в Благоевград ще издаде наказателни постановления на базата на шестте съставени акта на рудник „Ораново". От мината са обжалвали пред шефа Петър Попадиин по административен път актовете.

„Запознал съм инспекторите с възраженията на управителя на рудника. Но ние сме категорични, че имаме основание за тези санкции. Всяка от шестте глоби ще е между 1500 и 15 000 лева. Актовете са за установени пропуски, свързани с безопасните условия на труд", заяви днес Попадиин. Според него ръководството на мината със сигурност ще обжалва наказателните постановления в съда.

При срутване на огромни кални маси на 16-ти юли живи бяха погребани на 300 метра под земята четирима въглекопачи. Часове след трагедията бяха извадени безжизнените тела на 45-годишния Христо Младенов и на 41-годишния Асен Стойнев. На 2 август бяха намерени мъртви и колегите им – Иван Лазаров, на 35 години, и Николай Михайлов, на 42 години. Под земята намери гибелта си и 49-годишният Асен Грънчаров, който бе покосен от инфаркт по време на работа.

В момента въгледобивът е прекратен и рудникът е на авариен режим. Назначена е техническа експертиза, 7 са вещите лица, но те няма до правят оглед върте, защото е много рисковано, уточниха от прокуратурата.

Досъдебното производство засега е срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт на повече от 1 лице в резултат на немарливо или небрежно изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай