ТВ в 21 век: 4К канали, интерактивни функции и изкуствен интелект

Преди броени дни една от водеща технологични компании в страната А1 представи отговора си към потребителите - телевизионна платформа А1 Xplore TV

ТВ в 21 век: 4К канали, интерактивни функции и изкуствен интелект | StandartNews.com

През последното десетилетие технологиите станаха неразделна част от живота на съвременния човек. Интернет вече е съвсем естествена част от живота на хората, а изкуствен интелект (AI), виртуална реалност (VR), „умни градове” и интернет на нещата (IoT) не са абстрактни понятия, а действителност.

И сякаш леко позабравена, телевизията започна да надига глава от летаргията, в която бе изпаднала. Появиха се интерактивните функции, качеството на каналите постоянно се подобрява, а сериалите я превърнаха в сериозен конкурент на киноиндустрията. Добрата стара телевизия е и чудесен вариант за бягство от ежедневието, в което препускаме с превишена скорост, и ни събира у дома с най-близките.

Разбира се, основен двигател на ренесанса на телевизията е и самият потребител - изменя се технологията, но едновременно с това и потребителското търсене и поведение. Ако до преди няколко години телевизорът е бил притегателен център за семейство и приятели, а гледането на конкретно телевизионно предаване или филм - събитие, което е подлежало на стройна организация, то в днешното динамично ежедневие потребителите сами избират кога и какво искат да гледат.

Тенденциите показват нужда от персонализирана, лесна за използване, висококачествена услуга при поискване и потребителите все по-често търсят решение, което да им предложи свободата да избират какво искат, кога искат и как го искат.

Преди броени дни една от водеща технологични компании в страната А1, представи отговора си към потребителите относно промените в техните потребности към телевизионното съдържание – новата интерактивна телевизионна платформа А1 Xplore TV. Платформата е разработена така, че да предостави на съвременния зрител още повече удобство и функционалности. Сред иновациите, които предлага новата услуга са първите канали с 4К Ultra HD качество в България. За момента това са пет канала с различна тематика, но плановете на компанията са броят им да расте.

Платформата А1 Xplore TV притежава интуитивно меню, в което търсенето на съдържание е изключително улеснено. Така потребителите не е нужно да се затормозяват със запомняне на точната програма или час, в който са излъчвали търсения от тях филм или предаване – няколко въведени символа в търсачката са достатъчни, за да се визуализират всички отговарящи на търсенето предложения от видеотеката. Алгоритъм позволява и търсене по ключови думи – имена на актьори, режисьори и други.

Освен излъчваните по телевизията предавания, специално създадената виртуална видеотека ще включва и редица хитови филми от големия екран. По този начин всички любители на домашните киновечери ще имат възможността да гледат последните заглавия малко след тяхната поява по кината.

За да отговори на съвременните потребителски нужди, платформата е снабдена с изкуствен интелект, който се адаптира към предпочитанията и вкуса на потребителя. Така с течение на времето платформата ще извежда на преден план съдържание, съобразено с клиентските предпочитания, като това ще улеснява техния избор и ще им помага да не изпускат нищо от това, което обичат да гледат.

В зависимост от тарифния план A1 Xplore TV ще поддържа над 210 канала, които ще бъдат подредени тематично за улеснение на потребителите. Интерактивните функции на платформата – спиране на пауза, връщане назад, записване и др. ще са активни за съдържание, излъчено до 7 дни назад във времето и за над 130 канала.

A1 Xplore TV може да се гледа на смартфон или таблет чрез приложението A1 Xplore TV GO, както и на компютър през уеб версията на платформата. Сред удобствата на платформата е и възможността да се синхронизира между отделните устройства, на които е използвана.

С лансирането на новата телевизионна платформа А1 Xplore TV от компанията направиха поредната крачка в посока на това да правят технологиите по-достъпни за потребителите. Този път с възможност за превръщане на гледането на телевизия в напълно ново изживяване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай