Турция ни изяде цацата

5 лева за бира на плажа

Турция ни изяде цацата | StandartNews.com

Варна/Бургас. Рибата на народа запази ниска цена това лято, защото е много дребна. Крайбрежните заведения по алея Първа във Варна я предлагат по 3-3,50 лева за порция от 300 грама. Само в кръчмите в "Златни пясъци" порцията вече стигна пет лева. На рибната борса в момента предлагат пресен улов от цаца по 2 лева на килограм. В единствения магазин за пържена риба килото й излиза 12 лева. Навсякъде е прясна, но изключително дребна, твърдят търговците.

От 5 години насам се забелязва силно редуциране на размера на трицоната. Средно в един килограм сега гъмжат по 400-420 рибки, а преди същото тегло даваха 200-250 броя, посочи главен асистент д-р Виолин Райков от Института по океанология към БАН, който е ихтиолог и морски еколог. Нормалната средна дължина на цацата е 8-9 см. Тя е дребна в цялото Черно море и това е заради преулова, коментира експертът. Само в Турция той е вече над 100 000 т, а преди година-две е бил двойно по-малко. Гемиите в южната ни съседка ловят масово трицона заради фабриките си за рибено брашно и тя няма време да порасне. Вадят направо бебетата от морето.

Рибари на нос Галата пък вадят сафрид по 6 лева, но цената му по заведенията още преди лятото стигна 9 лева за порция. Пресният сафрид на рибната борса на Колхозния пазар във Варна може да се намери и по 7 лева за килограм. Евтина е каята - по 4,50 лева за кг, гюмюшът пък е само 2 лева.

5 лева за бира на плажа

В разгара на сезона кръчмите по Южното Черноморие предлагат изобилие на блюда. Повечето цифри в менютата са без промяна от миналата година, но капанчетата на плажа вдигнаха ценоразписа преди дни заради активния сезон.

На плажа в Бургас бирата се харчи средно за 2-2,20 лева. По толкова струват порция пържена цаца и картофи. Кафето в барчетата по крайбрежната алея се предлага от 1,20 до 2 лева в зависимост от комфорта и гледката, която предлага заведението. Колкото по-близо е до вълните капанчето, толкова по-скъпо е еспресото. Същото се отнася и за бирата, която на плажа върви по 5 лева, а на крайбрежната в Бургас е само 2. Бутилката с безалкохолно пък струва средно по 1,50 лв. Голяма пържола с гарнитура е 7 лева, а салатите вървят от 3 до 5 лева.

Прибраха 210 кг риба от пътя

Близо 210 кг различни видове риба, предлагана за продажба край пътя, бяха иззети от пет импровизирани пункта по трасето Приморско-Бургас. Акцията бе проведена съвместно от служители от Районните полицейски управления в Приморско, Созопол и Агенцията по храните - Бургас.

Първата по рода си за тази година съвместна операция е приключила със седем акта за установяване на административни нарушения, съставени от служителите на Регионалната агенция по храните. Иззетата риба пък бе откарана за унищожаване. През следващите дни и целия летен сезон ще продължи работата за недопускане на търговска дейност в подобни импровизирани обекти по пътищата в Бургаския регион, без спазване на хигиенните и санитарни изисквания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай