Турция построи поредното чудо на света

Ердоган пуска най-дългия висящ мост на 18 март, преминаването ще струва 15 евро

Турция построи поредното чудо на света | StandartNews.com
  • Записват за екскурзии от България за края на ферибота през Чанаккале
  • Ердоган пуска най-дългия висящ мост на 18 март, преминаването ще струва 15 евро

 

Най-дългият висящ мост в света с уникална конструкция ще бъде открит на 18 март в Турция.

В момента се извършват финалните дейности по моста над пролива Дарданели, пише "Хюриет дейли нюз".

Той ще свърже Европа и Азия при Чанаккале като така ще осигури шосейна връзка между двата бряга, която досега се осъществяваше само чрез фериботи.

2023 метра е дължината на моста

по работата на който работиха Над 5000 строители и повече от 650 инженери.

Цената за преминаването през моста ще бъде под 15 евро, съобщи директорката на Лимак холдинг Ебру Йоздемир, посочвайки, че това е заложено в договора на компанията с властите.

Проектът е завършен при стойност от 3,1 млрд. евро, което е с около сто милиона по-висока сума от очакваното. Това се дължи на въздействието на пандемията от COVID-19 и увеличаването на цените на суровините.

Официалното откриване ще е на 18 март по време на големия празник, свързан със 108-годишнината от победата на османската армия в основната битка от Галиполската операция срещу силите на Антантата през Първата световна война.

Мостът се пуска предварително, като първоначално се очакваше откриването да е на 26 февруари, но турският президент Реджеп Ердоган огласи, че новата дата е 18 март.

Планирахме да пуснем колкото се може по-рано в експлоатация моста "Чанаккале 1915 г.", който

бе завършен година и половина преди срока

но по настояване на нашите граждани решихме тържественото му откриване да стане на 18 март - годишнината от нашата победа край Чанаккале, написа Ердоган в личния си акаунт в Туитър.

18 март 1915 г. е паметна дата в националната история на Турция. Тази година се навършват 107 години от най-голямата победа, която извоюва османската войска под предводителството на Мустафа Кемал срещу силите на Антантата в Първата световна война в битката за Чанаккале (Галиполи), с което спират пътя на врага към Истанбул.

18 март се отбелязва като ден - символ на героизма на турския народ в защита на Отечеството.

Мостът "Чанаккале 1915" е

четвърти мост, свързващ европейския и азиатския бряг

на Турция. Изграждането му започна на 18 март 2017 г. Отличава се с уникалната си конструкция и ще бъде най-дългият висящ мост в света.

В Турция ще се открие най-дългият висящ мост в света на 18 март 2022г.

Той ще е с дължина от 5 км и ще е в цветовете на турското знаме, като ще свързва европейската и азиатската част на Република Турция.

Дължината между двата крака е точно 2023м, което ще символизира 100-годишнината от турската република. Върховете на кулите на съоражението ще изглеждат като оръдия, които символизират победата при Дарданелите.

С дължина си от 2023м новият мост ще надмине Акаши Кайкьо в Япония, който е с 32м по-къс. Двете му опорни колони са високи по 318м, което го прави и втори по височина в Турция след моста Явуз Султан Селим в Истанбул.

На платното ще има шест ленти

за движение (по три от всяка страна) като част от автомагистрала и по две пешеходни пътеки за обслужване от всяка страна.

Пътуването по моста ще отнема около 6 минути, което осигурява преминаване от Европейската към Азиатската част на страната и обратно.

Очаква се редица високопоставени гости от региона да пристигнат за официалното откриване на уникалното съоръжение, включително и от България.

Туроператорите вече правят записвания за българите, които искат да присъстват на историческия момент.

Цените за тридневна екскурзия

започват от 170 лева и стигат до 600 лева. Екскурзиите включват и разходки по забележителностите на района около Дарданелите, който е пълен с древна и съвременна история. Мястото, в което от векове са нахлували армии днес пази легендарната история за троянските войни.

Османските султани там са построявали отбранителни замъци, а в съвременната епоха, по време на Първата световна война пак там е се е провела известната битка между съюзническите сили и османската армия на войната.

В миналото Дарданелите са се наричали Хелеспонт. Проливът свързва Егейско и Мраморно море. Сегашното название на Чанаккале показва, че още в миналото това е бил център на грънчарството. Вилает

Чанаккале е наричан още "малкият Истанбул"

поради факта, че има територия на два континента.

Историческият символ на града е крепостта Чименлик от 15 век, откъдето започва историята на единствения нов град от времето на отоманската империя. Там оживява и легендата за Троянската война, описана от Омир.

В Откриването на древния град Троя заслуга има основно на аматьорския немски археолог и ловец на съкровища Хайнрих Шлиман, който започнал да копае през 1871 г. По-късно археолозите разкриват по няколко слоя от различни селища, които процъфтяват в района в продължение на 2500 години (от 3000 г. пр. Хр. до 500 г.).

Туристите имат възможност да се насладят на многобройните легенди и митове за Ахил, Хектор, Парис, а голямата атракция, пред която всеки се снима, е

Троянският кон в Чанаккале

Крайбрежието на града е дом на дървения модел на троянския кон, използван в филма на Волфганг Петерсен - Троя. Репликата на Троянския кон е подарена на града от актьора Брат Пит през 2004 година, Модерният пристанищен град Чанаккале, наричан в миналото "Султание калеси" - Султанската крепост, днес е една от любимите туристически дестинации.

Интересно място е старата чаршия, както и паметника на Мустафа Кемал Ататюрк.

Наблиза е и крепостта Чименлик, построена през 1462 г. от султан Мехмед Завоевателя (превзел Истанбул от византийците). Вратите на този замък са с оръдия, които все още са насочени към Дарданелите, има прекрасни гледки, а вътре са картини, изобразяващи битките в Галиполи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай