Турци наддават за "Глобул"

"Тюрксел" и "Тюрк Телеком" са предложили оферти за телекома

Турци наддават за "Глобул" | StandartNews.com

Турските мобилни оператори "Тюрксел" (Turkcell) и "Тюрк Телеком" (Turk Telecom) са предложили необвързващи оферти за покупката на българския телеком "Глобул". Това съобщиха от двата телекома чрез изявления до Истанбулската фондова борса и съобщения, публикувани на интернет страниците им.

Докато "Тюрксел" поглеждат единствено към придобиване на "Глобул", то "Тюрк Телеком" е изпратил оферта и за веригата търговски обекти "Германос". Globul и Germanos са 100% собственост на гръцкия телеком ОТЕ, който обяви през юни, че планира да продаде българските си активи. От "Глобул", ОТЕ и "Тюрксел" отказаха коментар по темата.

"Не можем да коментираме инвестиционните намерения на други компании", каза за "Стандарт" Костас Канакарис от ОТЕ. "На този етап няма друга информация, която можем да предоставим, освен публично оповестената", каза Бану Узгур от "Тюрксел". Сред другите компании, които са заявили интерес към сделка, са стратегическите инвеститори Deutsche Telekom (които притежават 40% от ОТЕ), Telenor, както и няколко инвестиционни фонда, сред които и собственикът на кабелния оператор "Близу" - шведският EQT.

С приходите от продажбата на "Глобул" гърците се надяват да изплатят задълженията по емитирани облигации, възлизащи на 3,4 млрд. евро, чийто падеж е през следващите две години. Съдбата на "Глобул" не е изцяло в ръцете на ОТЕ, тъй като "Дойче Телеком" притежава 40% от акциите в гръцкия телеком, а освен това правителството в южната ни съседка има "златна акция", която дава право на участие във всички важни решения, засягащи ОТЕ. "Тюрксел" е първата компания от Турция, която се листва на Нюйоркската фондова борса от 2000 г. "Тюрк Телеком" пък се държи на 55,8% от "Ожер Телеком" (Oger Telecom), 31,7% от акциите са собственост на турската хазна, а останалите 12,5% се търгуват на Истанбулската фондова борса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай