Цветан Гунев без избран за подуправител на БНБ

Цветан Гунев без избран за подуправител на БНБ | StandartNews.com

София. Цветан Гунев бе избран от депутатите за подуправител на Българската народна банка (БНБ). За него гласуваха 175 депутата от общо 179 в пленарната зала. Двама бяха „против" и още двама се въздържаха.

Цветан Гунев ще започне работа на 16 юни. Той ще има мандат от 6 години. Ресорът му ще е „Банков надзор". „Той ще носи голяма отговорност да следи всичко за регулаторната рамка", каза управителят на БНБ Иван Искров.

Подуправителят на БНБ е завършил УНСС. Той започва кариерата си като кредитен инспектор в ДСК през 1982 година. По-късно работи като счетоводител и данъчен инспектор. От 1992 г. е на работа в БНБ.

„Финансовата система е стабилна, но трябва да знаете, че има много неуредени въпроси между кредитополучателите и кредитните институции. Част от недоволството е насочено към определени такси, към ипотечни кредити. Ръководството на БНБ трябва да обърне внимание за това какво кабинетът Орешарски иска да промени в тези отношения, които не са равноправни. На много места тези отношения не са и пазарни. Ще имаме работа в тази посока и нека БНБ да очаква от това Народно събрани стъпки в посока нормално пазарно регулиране на отношенията между банките и кретидополучателите", коментира депутатът от ДПС Йордан Цонев по време на дебатите за избора на Гунев. Той заяви, че БНБ трябва да очаква от Народното събрание активна работа по нормално пазарно регулиране на отношенията между банките и кретидополучателите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай