Вторник,

Цените летят заради тока, пролетта ще е скъпа

От: Стандарт -
253
Цените летят заради тока, пролетта ще е скъпа
A
A
A

Цената на тока тревожи пазара на храните. Това заяви Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата пред БНТ.

Доста е напрегната ситуацията от пазарна гледна точка. На практика е имало едно доста сериозно напрежение на цените на стоките до 15 декември, към момента се отбелязва по-скоро едно спокойствие. Само за последния месец има доста сериозен темп и ръст, като най-засегнат е преработвателният сектор на месо и мляко. 21-22% е по-висока цената на млякото, при сиренето - 25%, захарта е поскъпнала с 20%.

През последните няколко месеца олиото е с най-малък тренд, а и вече е поскъпнало достатъчно. Цената на хляба също е стигнала своята равновесна точка и драмата там е най-малка.

"Основна причина за тренда на стоките е цената на тока и докато са така нещата, ще се радваме на устойчива и постоянна тенденция", каза Иванов.

Свинското месо е в период на свръхпредлагане и с ниска цена, но и то ще тръгне нагоре, ако цената на тока продължи нагоре. Отбелязва се леко покачване при цитрусовите плодове, зелето и морковите.

През 2022 г. ще се наблюдават като цяло по-високи цени. Очаква ни скъпа пролет, изтъкна Владимир Иванов.

Той настоя да се вземат мерки за подпомагане на селскостопанския сектор. 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията