Четвъртък,

Цените летят заради тока, пролетта ще е скъпа

От: Стандарт -
Цените летят заради тока, пролетта ще е скъпа
A
A
A

Цената на тока тревожи пазара на храните. Това заяви Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата пред БНТ.

Доста е напрегната ситуацията от пазарна гледна точка. На практика е имало едно доста сериозно напрежение на цените на стоките до 15 декември, към момента се отбелязва по-скоро едно спокойствие. Само за последния месец има доста сериозен темп и ръст, като най-засегнат е преработвателният сектор на месо и мляко. 21-22% е по-висока цената на млякото, при сиренето - 25%, захарта е поскъпнала с 20%.

През последните няколко месеца олиото е с най-малък тренд, а и вече е поскъпнало достатъчно. Цената на хляба също е стигнала своята равновесна точка и драмата там е най-малка.

"Основна причина за тренда на стоките е цената на тока и докато са така нещата, ще се радваме на устойчива и постоянна тенденция", каза Иванов.

Свинското месо е в период на свръхпредлагане и с ниска цена, но и то ще тръгне нагоре, ако цената на тока продължи нагоре. Отбелязва се леко покачване при цитрусовите плодове, зелето и морковите.

През 2022 г. ще се наблюдават като цяло по-високи цени. Очаква ни скъпа пролет, изтъкна Владимир Иванов.

Той настоя да се вземат мерки за подпомагане на селскостопанския сектор. 

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички