Неделя,

Трудните уроци на Кирил Петков: Фалстарт с проект за 4 млн.

От: Стандарт -
3527
Трудните уроци на Кирил Петков: Фалстарт с проект за 4 млн.
A
A
A

Макар и със славата на преуспял предприемач, Кирил Петков признава, че първият му бизнес проект в България едва не завършил с провал, пише "Марица".

"През 2006-а бях първа година в Харвард. Родната ми държава щеше да влиза в Европейския съюз, всички бяха супер ентусиазирани какво ще се случи. В Харвард идват милиардери, хора с много пари и с голямо его, които обичат да разказват собствените си истории.

Казвах: "Добре, страхотно". И ги питам дали биха инвестирали в моя бизнес план за риъл естейт. След няколко такива вечери успях да намеря хора, които ме поканиха в Ню Йорк и ми казаха: "Готови сме да инвестираме четири милиона долара", връща лентата назад бившият служебен министър. Единият от инвеститорите е на 72 г. и настоява Кирил да му се обажда всеки ден, за да е наясно как вървят нещата.

Младият възпитаник на Харвард обаче е убеден в своите способности и действа с размах. За около месец и половина купува ливади на Околовръстното на столицата за четири милиона. После разбира, че голяма израелска компания е станала собственик на съседните терени.

"И аз си викам, че съм невероятен - не само че бързо ги инвестирах милионите, ами и най-добрите в сектора инвестират до мен. Звъннах в Ню Йорк и заявих, че голяма компания ще строи най-големия мол в София и утре ще се срещна с нейния изпълнителен директор и ще водя преговори, защото терените ни са съседни", разказва Петков.

На срещата му предлагат пълна координация. "Ще разделим инфраструктурата, ще спестим поне един милион, ще се развием и ще рекламираме заедно. Аз бях на върха на моята история. Звъня пак на дядото в Ню Йорк и му разказах всичко. Той ме изслуша и ме попита: "Стиснахте ли си ръцете?". Отговорих му "Да!". "А преброи ли колко пръсти ти останаха на ръцете?", запита ме той.

На следващата сутрин обаче Петков разбира,  че израелската фирма току-що е купила един имот в ​неговия парцел, точно по средата, и така блокира целия му проект. Паникьосан, звъни в Ню Йорк и получава нареждане да отвърне със същия ход. Въпреки безумно високата цена на закупения терен. Така със съседа евреин взаимно се блокират. За капак, накрая местен играч от Челопечене се оказва собственик на сервитута на Ботевградско шосе, който е дълъг 600 метра пред двата имота и е широк само 2 метра. "Той ми каза, че имам имот, в който той притежава  идеална част и ми е съсобственик и партньор, заради което нищо не мога да построя без него. И ето, след Харвард, след всичките уроци, след бързата инвестиция на 4 милиона, аз бях с една ливада, през която нямаше достъп, със съседите се бяхме скарали жестоко, бяхме си заключили имотите, а местният играч в Челопечене ми държеше идеална част, вход и изход. Това си беше чист провал. Отидох пак да говоря с този човек. Той ми предложи да изнудим американците за 400 000 евро и да си ги разделим. "Мисля, че те ще си платят, защото нямат избор. Заключени са от всички страни. Аз си държа на думата!", каза ми той. 

Казах "не". Това е абсурд, проекта го губим, но това не мога да го направя. Просто си тръгвам оттук. Той каза: "Тръгваш си от 200 000 евро просто така? Такива хора не съм срещал! Ти наистина ли ще правиш ритейл парк? Омръзна ми от брокери и спекуланти. Ако го правиш наистина, ще ти дам имота без пари". Съгласих се. На сутринта отиваме, приписа ми единия имот отпред и идеалната част, без да иска нищо. Не само това, ами и другата фирма бяха наели джипове да го плашат в Челопечене, но той си удържа на думата. Накрая си разменихме парцелите със съседите, защото нямаха избор. Проектът се случи", разказва за неочаквания хепиенд Кирил Петков.

Признава, че е научил няколко урока от тази история.  "Първо, каквото и да се случи, трябва да направиш най-доброто, което можеш. Когато стане най-тежко - трябва да си държиш на принципите. Винаги има изход", обобщава предприемачът, който след краткия престой във властта направи летящ старт в политиката.

"В нашето ново поприще знаем, че нямаме целия опит на света, но от друга страна, през тези 4 месеца в парламента много ясно видяхме, че нещата, в които вярваме, че могат да се случат, отчасти се случиха. Другото, в което вярваме, е, че ако тези успешни 4 месеца можем да ги продължим 4 години, България ще изглежда по друг начин", убеден е новият политик.  

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички