Търговците удариха джакпот: 8 лв. за кило картофи!

Зелените салати станаха най-дефицитната стока в събота и неделя

Търговците удариха джакпот: 8 лв. за кило картофи! | StandartNews.com

Джакпот удариха търговците от малките зеленчукови магазинчета, които работеха в събота и неделя, когато пазарите бяха затворени. Пресните картофи се предлагаха по 8 лева в квартална бакалия в София, видя „Стандарт“. Мнозина се отказваха да купуват, възмутени от скъпотията, но други си вземаха, макар и с неохота, ако зеленчукът е предвиден за празничното меню на великденската трапеза. През седмицата най-малките пролетни картофчета вървяха по 6 лв., а малко по-едрите - по 4. В някои магазини на търговските вериги има само стари български картофи и  мити от Франция на цена около 2 лв.

През тази година има много българско производство на картофи и лук и търговците предпочитат да вземат от тях. Заради извънредното положение обаче зеленчукът не може да стигне до купувачите.

На едро картофите са поевтинели с 22 ст. са седмица и цената им е 1,08 лв./кг. , според данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

В малките магазинчета връзка пресен чесън, в която има три стръка, върви по 1,50 лв., толкова е и пресният лук.

Пресните салати се оказаха най-дефицитната стока в събота и неделя. В много квартали на София изобщо не можеха да се намерят, нямаше ги и в някои хипермаркети.

В седмицата преди Великден марулята поскъпна на едро с цели 13%, като добави 9 ст. към цената си, до 0,77 лв. за бройка. Свежият зеленчук миналата година в предпразничната седмица е бил с 21 ст. по-евтин, според ДКСБТ.

При останалите зеленчуци най-чувствително поскъпване от 12,4% за седмица има при зелето, което от 0,89 лв./кг скочи на 1 лв. на борсите, но спрямо времето преди Възкресение Христово на 2019-та цената е с 57 ст. по-ниска. При репичките цената едро се повиши 7,7% или 5 стотинки за връзка и те вървяха през Страстната седмица на борсите средно по 70 ст. Спрямо същия период на 2019-та те са с 14 ст. по-висока цена на едро.

По-евтини са доматите спрямо Страстната седмица на миналата година. При оранжерийните - с 88 ст. килото, като за периода от 13 до 16 април те паднаха със 7 ст. до 2,45 лв./кг. Вносните  за периода поскъпнаха с 8 ст., но спрямо миналата година са с 14 ст. по-ниска цена на едро - средно 2,22 лв./кг.

Във веригите розовите домати са близо 6 лв. за килограм, останалите са по-евтини.

Оранжерийните краставици са с четвърт лев по-скъпи на годишна база, а за седмицата поскъпването при тях на борсите е 25 ст. и те се търгуваха по 2,50 лв./кг. Най-чувствително поевтиняване от 11% при зеленчуците е отчетено за последната седмица на вносните червени чушки. Цената им на борсите падна от 4,10 лв./кг на 3,65 лв., сочи още статистиката на ДКСБТ. Морковите за седмица паднаха на едро с 3 ст. до 0,90 лв./кг и на годишна база са 0,28 лв./кг по-евтини.

Един брой авокадо се продава по 2,50 лв. Джинджифилът във веригите е по 14,50 лева, но на пазара през седмицата продаваха 100 грама за 3,50 лв., което прави 35 лева за килограм!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай