Тревожни новини за „Топлофикация“, остава ли София без парно

Съветници обвиниха "Булгаргаз" в лихварство

Тревожни новини за „Топлофикация“, остава ли София без парно | StandartNews.com

„Най-лошите ни опасения се сбъднаха. Вече е късно и беше изпусната възможността своевременно да се предприемат мерки за компенсация на „Топлофикация“

Това заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев във връзка с изтичащия днес краен срок, в който дружеството трябваше да плати задълженията си към „Булгаргаз“, възлизащи на 131 млн. лв. По-рано днес директорът на обществения доставчик Николай Павлов предупреди, че заради дълга на „Топлофикация“ са застрашени доставките на газ за цялата страна и трябва да се "предприемат мерки".

Председателят на общинския съвет обаче увери, че няма как „Булгаргаз“ да спре доставките на „Топлофикация“ и да остави софиянци без парно.  „Всички знаят, че това е невъзможно, защото ще засегне енергийната система на страната. Мнoго е важно обаче да отбележим, че „Булгаргаз“ е най-големият лихвар на „Топлофикация“. Десетки милиони годишно се плащат лихва именно на „Булгаргаз“. На следващо място – тепърва ще растат задълженията към „Булгаргаз“ заради рязкото покачване на цената на природния газ“, предупреди Георгиев. По думите му общината от 20 дни се опитва да говори с министерствата на икономиката и на енергетиката за изплащане на компенсации за „Топлофикация“ за скъпия газ, каквито се дават на частните предприятия заради поскъпването на тока, но държавните институции не откликват. „Уви –оглушително мълчание през тези 20 дни“, оплака се той.

„Виждаме, че настоящото правителство е заето да обслужва предизборната кампания на своя принципал – кандидат президента Радев“, коментира пък общиснкият съветник от ГЕРБ-СДС Прошко Прогков. „Правителството гледа втренчено всички катастрофи, които в държавата от лятото. Гледат втренчено един кораб, не могат да го разтоварят един месец, гледат втренчено това, което се случва с пандемията, ще продължат да гледат втренчено бесните енергийни цени“, коментира Прошков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай