Петък,

Ангелкова се усъмни дали ще има летен сезон

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Близо 296 хил. души са заетите в сектор „туризъм“ у нас, но предстоят сериозни съкращения, прогнозира министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя взе участие в заседанието на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм, на която депутатите обсъждат мерките, които да предприеме страната ни за ограничаване на заразата с Ковид-19 (COVID-19) и за преодоляването на последиците от вируса.

„В безпрецедентно тежка ситуация се намира туризмът. За съжаление - в световен мащаб. Ситуацията е такава не само в България. Навсякъде са преустановени пътуванията“, отбеляза тя.

Ангелкова цитира анализ на Световната организация по туризъм, според който ако разпространението на заразата продължи повече от два-три месеца, се очаква между 25% спад на международните пътувания.

По информация на министерството общо 73-ма са българите, заминали на екскурзия в чужбина по време на епидемията, които трябва да бъдат прибрани обратно у нас.

„Надявам се да няма такива безотговорни хора, които при тази международна криза и при тази ситуация да организират екскурзии в чужбина и след това ние да се чудим как да прибираме нашите съграждани обратно в страната“, недоумява Ангелкова.

Тя увери, че се поддържа непрестанна връзка с всички туроператори в страната.

Министър Ангелкова заяви пред депутатите, че все още е много трудно да се правят прогнози за предстоящия летен туристически сезон, както и „дали въобще ще има“ такъв. Ръководеното от нея ведомство ще започне и работа по кризисна рекламна стратегия в сферата на туризма.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички