Тр. Трайков: Искът на "Атомстройекспорт" е шанс за България

Тр. Трайков: Искът на "Атомстройекспорт" е шанс за България   | StandartNews.com

София. Имаме много силни аргументи срещу иска на "Атомстройекспорт" и не само срещу конкретния иск, а и срещу цялостното поведение на компанията по проекта АЕЦ "Белене". Руската компания е неизрядна по много клаузи на подписаните споразумения. Така че мисля, че имаме всички шансове да спечелим. Това обяви бившият енергиен министър Трайчо Трайков в ефира на БНР.

По думите му ходът с иска за 1 млрд. евро на "Атомстройекспорт" заради спрения проект за строеж на АЕЦ "Белене" е замислен като средство за натиск в контекста на целия комплекс от енергийни теми, които трябва да се изяснят в следващите месеци между България и Русия. Според Трайков това е слаб ход от руска страна. На практика те биха един балонен сервис и в момента правителството на България просто трябва да забие топката, заяви ексминистърът.

Аргументите на Трайков, че искът е шанс за България, защото смята, че това е добър начин да се прекрати изцяло този проект. "Аз се притеснявах повече от това какви биха могли да са евентуалните договорки при една дружеска раздяла. Дружеската раздяла можеше наистина да бъде дружеска, да бъде договорена по начин, който да минимизира финансовите щети и за двете страни, да се търси някакъв вид сътрудничество в Седми блок на "Козлодуй". При това положение вече е ясно, че дружеските разговори, ако е имало такива, са прекратени. По отношение на развитието на ядрената енергетика на България на практика всички опции са отворени. Можем да преценим имаме ли нужда от нова мощност, кога и с каква технология" заяви ексминистърът.

Трайков смята, че в момента ядрен проект номер едно за България е удължаването на живота на Пети и Шести блок в АЕЦ "Козлодуй":

Напълно възможно е в следващите 30 години ние да продължим да експлоатираме тези два блока и това на практика решава енергийните ни нужди. Прогнозите за консумация на електроенергия, с които е обосновано навремето решението за започване на строителството на АЕЦ "Белене" са несъстоятелни. Ако се гледат тези прогнози, през миналата година България трябваше да изпита недостиг на около 1000 мегавата, а то беше точно обратното – имахме 1000 мегавата, които работеха за износ, каза Трайков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай