Toyota ще плати $1.2 млрд. обезщетения

Toyota ще плати $1.2 млрд. обезщетения | StandartNews.com

Вашингтон. Toyota Motor Corp ще плати рекордните $1,2 милиарда за решаването на наказателното разследване в обработката на жалбите на потребителите по въпроси на безопасността на автомобилите, заяви в сряда министерството на правосъдието на САЩ.

Компанията призна, че е подвела американските потребители чрез прикриване на информация и заблуждаващи твърдения за безопасността.

Това е най-голямата подобна санкция, наложена от Съединените щати на автомобилната компания, предаде Асошиейтед прес.

В Toyota проблемите са при затегнати педали за газ и подхлъзващи стелки, заради което произведените между 2009 и 2011 г. повече от десет милиона превозни средства трябва да се върнат в цеховете. Въпреки че много от тези инциденти се оказаха по-късно индивидуални грешки на шофиране, американската прокуратура допусна иска, според който автомобилният концерн не е информирал правилно американските власти за засилването на първите оплаквания. От Toyota бяха склонни на сделка, дори без да бъдат представени резултати, доказващи, че нейните автомобили са ускорявали самостоятелно заради механичен дефект или проблеми с електрониката. По-рано производителят обяви пред Националната администрация за безопасност на пътното движение (NHTSA), че причината за проблема е грешка на шофьора или проблем със стелката под педала. Пред съда представители на Toyota потвърдиха същото.

Заради проблеми със стелките и педалите за газта през 2009 и 2010 г. Toyota изтегли от световния пазар над 8 млн. превозни средства, от които 6 млн. в САЩ. Основните проблеми при автомобилите са три – неизправен педал за газта, педал за газта, който се заклещва в стелките на пода, и проблем със спирачната система на хибридния модел Prius. В САЩ Toyota е критикувана, че твърде бавно е започнала и изпълнява изтеглянията на автомобили. Срещу компанията започна предварително разследване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай