Toyota е най-продаваната марка автомобили за 2013

Toyota е най-продаваната марка автомобили за 2013 | StandartNews.com

Токио. Toyota Motor Corp запазва своята позиция в света за най-продаваната мартка автомобили през миналата година, побеждавайки съперници като General Motors Co и Volkswagen AG за втора поредна година, предаде Ройтерс.

Продажбите на Toyota са нараснали с 2.4 процента до 9.98 милиона превозни средства, като компанията очаква през 2014 те да надминат 10 милиона.

General Motors Co е вторият по-големина производител на автомобили в света с 9.71 милиона бройки и 4% ръст. Volkswagen AG са трети с 9.7 млн. и 5 на сто повече доставки. "Надпреварата между производителите става все по-ожесточена, коментира пред "Блумбърг" директорът на базираната в Детройт Стелар Алианс груп Санжив Верма.

Той добавя, че Volkswagen са номер 1 в Китай, GM е лидер в САЩ, а и трите концерна инвестират много в развитието и производството на нови модели. Само в САЩ Volkswagen ще вложи 7 млрд. долара в следващите пет години, за да стигне GM и Toyota.

Германците успяха вече да детронират GM като пазарен лидер в Китай, след деветгодишно преследване. На най-обещаващия пазар в света Ford пък успя да изпревари Toyota. И трите компании очакват в Китай тази година да продадат повече. Прогнозите са, че в страната пазара ще нарастне с 10%, като за пръв път ще е подмине 20 милиона бройки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай