“Топлофикация” спечели 21,5 млн. евро за свои проекти

“Топлофикация” спечели 21,5 млн. евро за свои проекти | StandartNews.com

София. „Топлофикация"- София спечели 21, 5 млн. евро безвъзмездна помощ от Международния фонд „Козлодуй", съобщиха от Столична община. Парите са за шест инвестиционни проекта за рехабилитация, модернизация на дружеството и постигане на високоенергийно производство и са разработени през последните две години, съобщава зам.-кметът на София Ирина Савина.

Средства ще дадат възможност на дружеството да стартира технологична модернизация, която е предвидена за периода до 2017 година. Основната цел е да се повиши енергийната ефективност при преноса на топлинна енергия. Това ще бъде постигнато чрез подмяна на над 100 км от старите вече тръбопроводи с високоефективни тръби, които предварително са изолирани.

В проектите е предвидено изграждане на ко-генерираща инсталация за ВОЦ-овете „Овча купел". Там ще бъдат инсталирани три газови двигатели с електрическа и топлинна мощност от около 10 MW. С една част от средствата ще бъдат подменени нагревните повърхности на два котлоагрегата в ТЕЦ „София". Освен тях ще има пари и за модернизация на системите за управление на котлите, както и за монтаж на оборудване за оползотворяване на димните газове от тях.

Разходи по проектите са в размер на 42 млн. Евро. Финансовата помощ от Международния фонд „Козлодуй" ще бъде в размер на 21, 5 евро, а останалите 20,5 евро ще бъдат от бюджета на компанията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай