Топлофикация Перник: Новите технологии пазят екологията

Внедряването на новите горива в енергийния микс ще допринесе за чувствителното подобряване на екологията ни, каза шефът на компанията

Топлофикация Перник: Новите технологии пазят екологията | StandartNews.com

- Здравейте, инж. Спасов, намираме се почти на края на летния сезон. Бихте ли ни казали докъде върви Вашата подготовка за новия отоплителен сезон?

- Здравейте! Още от края на миналия отоплителен сезон направихме обстоен анализ за него. Начертахме детайлна рамка, по която да се движим по време на летните месеци, като ремонтни дейности, както и конкретизирахме местата, на които се налага да  обърнем сериозно внимание, защото са били причина за аварии през миналия отоплителен сезон.

Мога да Ви уверя, че сме почти на 100 % готови за предстоящия отоплителен сезон. Извършихме годишна профилактика и ремонт на съоръженията в ТЕЦ "Република" и топлопреносната мрежа. Ремонтира се основната мощност на централата - пети парогенератор, както и слабите места по топлопреносната мрежа. Мярката е ежегодна и се предприема с цел гарантиране на по-спокоен и комфортен отоплителен сезон. Правим всичко по силите си, за да не се стига до аварии и с тях да създаваме неудобство на нашите абонати.

- Вие сте една от малкото топлофикации в България, които предоставят на редовните си платци толкова много привилегии и преференциални цени под формата на отстъпки? Ще продължите ли с тази практика и през новия отоплителен сезон?

- Ние от Ръководството на Дружеството работим за постоянен диалог с хората. Смятаме, че както те са лоялни към нас и плащат сметките си в срок, така и ние трябва да сме лоялни към тях и да поощряваме редовните платци. С радост мога да заявя, че близо 70 процента от абонатите редовно заплащат консумираната топлоенергия.

Да, смятаме и през зимния сезон да продължим тази практика. Искам да подчертая, че планираме за новия отоплителен сезон промяна в промоционалните условия за лоялните ни абонати, но ще ги обявим официално на следващ етап.

- Имате обаче и такива абонати, които не са толкова редовни и коректни платци, долколко знам? Пример е Община Перник. Доколкото е известно, става въпрос за несъбрани вземания в за милиони.

- Така е! Но съвсем скоро излезе решението на Окръжния съд в Перник, което осъди Общината за просрочени задължения по сключено с Дружеството през 2016 година споразумение за разсроченото им погасяване. Определението на съда предвижда общината да изплати на "Топлофикация" - близо 1.6 милиона лева плюс законната лихва за забава върху главницата. Общината ще трябва да изплати и мораторната лихва за периода 26 октомври 2016 година до 21 февруари 2018 г. в това число и други дължими суми.

- Докъде върви идеята за изграждане на нова инсталация за производство на топлина, базирана на слънчеви тръбни панели и соларни колектори?

- За сега е замразена идеята за изграждане на тази инсталация. За съжаление високата цена на емисиите е спирачка за част от инвестициите. Много сериозни разходи заплащаме за тях. Само за една година средствата, похарчени в това перо, са пораснали над два пъти. Миналата година емисиите струваха 12 евро/т, сега са 27 евро/т

Не се отказваме, просто вариантът за алтернативно затопляне е дългосрочна инвестиция, която се оказа доста трудна за планиране във връзка с увеличените ни разходи. При внасяне на инвестиционното предложение емисиите струваха 6 евро/т, сега сметките изглеждат по друг начин

- Не мога да не попитам и за така нашумялата в последно време тема с отпадъците, тяхното преработване. Знаем, че вие също имате такова намерение.

- Факт! Промяната в горивната база е неизбежна. Идеята, по която вървим, е сериозно увеличаване на дела на биогоривата, защото за нас това може да се случи с най-малко инвестиции. Подали сме всички необходими документи за нашето инвестиционно предложение за изгаряне на РДФ и биомаса в производството на електрическа и топлинна енергия и чакаме одобрение. През този период тече сериозна кореспондеция с РИОСВ – Перник, като последно от държавният орган са изискали да се изготви здравна оценка от внедряването на проекта. Готова е и тук искам да успокоя всички граждани на Перник, че оценката на здравните власти за осъществяване на проекта е положителна и в момента се подготвя писмо, с което да информират РИОСВ – Перник за това.

Внедряването на новите горива в енергийния микс на „Топлофикация Перник“ АД ще окаже благоприятно влияние върху финансовото състояние на Дружеството, като едновременно ще има своя принос за подобряване на екологиятат на Дружеството, което ще бъде осезаемо за всички живущи в района.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай