Топлофикация иска газта да е основното й гориво

У нас по-голяма част от енергията се произвежда от въглища, казва шефът на топлото

Топлофикация иска газта да е основното й гориво | StandartNews.com

- Г-н Кацров, като управител на Топфоликация Перник, в светлината на Европейската Зелена сделка, България ще бъде силно повлияна от декарбонизацията на икономиката си. Може ли да ни кажете, възможно ли е постигане на въглеродна неутралност до 2030 г., каквито амбиции си поставя Европа?

- За толкова кратко време смятам, че е почти невъзможно, ако разбира се не искаме да останем без собствена енергетика. Да превърнем и без това трудната ситуация покрай предстоящата трансформация на целия сектор в неговата фактическа ликвидация  е лесно, много по – трудно е да се намери баланс, така че да не трябва да внасяме цялата електроенергия отвън. У нас по-голяма част от енергията се произвежда от въглища. Не съм сигурен, че за 10 години ще можем изцяло да сложим край на използването това гориво. Преходът към чиста енергия е важен и ще се случи, но нито ще бъде лесен, нито трябва да бъде прекалено бърз.

- Но страната ни все пак трябва да изпълни поставените цели от Европейската комисия, нали така?

- За да се редуцират емисиите с 55 % до 2030 г., каквито цели поставя Европейската комисия, трябва изцяло да се промени енергийният микс на страните, зависещи от въглищата за производство на електроенергия. България е пример за такава страна. У нас топлофикациите, които работим на въглища, както сме ние, започваме постепенното им конвертиране на природен газ. Тази инвестиция обаче е свързана с огромни средства и нужда от време, за да бъдат монтирани газовите генератори и разбира се от квалифицирани кадри, знаещи и можещи да работят с новите горива. Никой от нас не си прави планове да продължи да работи на въглища с надеждата, че  трансформацията към производство на "зелена" енергия няма да случи. Напротив - всички ние ясно осъзнаваме това, което предстои и предприемаме действия за запазването на предприятията и хората, работещи в тях.

- Както сам казахте, Топлофикация Перник има намерение да мине на газ. Кога очаквате да започнете работа на новото гориво?

- В момента работим сериозно по реализирането на инвестицията ни. Тази година инвестирахме в три газови генератора. Съоръженията ще използват като гориво природен газ. Когенерационните мощности ще бъдат монтирани в ново хале. Ще обособим спомагателни трасета за вода, пара, газ и др. Инвестицията е на стойност около 10 млн. евро. На този етап искаме само през летните месеци да работим на газ и се надяваме да успеем това да се случи до средата на следващата година. Дългосрочните ни планове са до пет години да преминем изцяло на газ. За да се случи това е необходимо да се направи инвестиция в нов котел, а основната мощност на ТЕЦ "Република" - пети парогенератор, да се модифицира така, че да работи на синьо гориво. Това означава 80 % подмяна на съоръжението. Нашата стратегия е да увеличим дела на екогоривата като заместител на въглищата и по този начин да задоволим нуждите на абонатите с чиста енергия. Ние отчитаме ангажимента си за опазване на чистия въздух в града и за това правим смяната на основното ни гориво. Само така ще се намалят вредните емисии от единица произведена продукция.

- Как може България да реализира постaвените цели от Европа без да се застраши стабилността на енергийната ни система?

- Считам, че за нас най-целесъобразното решение е комбинацията на природен газ с биогорива. По този начин няма да се наруши стабилността на електроенергийната мрежа у нас. За да има значима структурна трансформация на енергийния сектор, ще са необходими инвестиции в нови, по-ефективни и чисти технологии. За плавния енергиен преход, имаме нужда от реформи и ефективно изразходване на средствата, както и осигуряване на заетост и подсигуряване на енергийната система в страната. В противен случай много трудно ще се справим с изискванията на Европейската Зелена сделка. Така или иначе с времето ще бъде преустановено използването на въглищата, през този период трябва да се работи за намиране на адекватна тяхна алтернатива. Само така няма да пострада  енергийния сектор и като цяло икономиката на България.

- Природният газ ли ще играе ключовата роля в енергийния преход в България?

- Поне на този етап природният газ може да се приеме за преходното гориво при замяната на въглищата и производство на чиста енергия. С подмяната на енергийния си микс и инвестициите във високоефективни технологии и мощности, се създават и нови възможности за икономическо развитие и заетост във въглищните региони. Това ще гарантира разкриване на нови работни места, чуждестранни инвестиции и ще се запази ролята на въглищните региони като енергийни центрове на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай