Топлофикациите объркани заради сградната инсталация

Топлофикациите объркани заради сградната инсталация | StandartNews.com

ДКЕВР предупреди, че ако държавата не вземе мерки, ще се наложи поскъпване на тока

София. Има разминаване в законите и топлофикациите не знаят как да реагират на исканията за опрощаване на таксата за сградна инсталация. Това заяви председателят на ДКЕВР Светла Тодорова.

Законът за защита на потребителите противоречи на Закона за енергетиката, сочи проучване на регулатора. Така в единият е записано, че услуга се заплаща тогава, когато е поискана от потребителя. Т.е когато абонатът не иска да ползва парно, може да се откаже от сградна инсталация. Това обаче противоречи на Закона за енергетиката, който според регулатора отразява коректно европейската директива.

Комисията припомни, че има решение на Конституционния съд по жалба на омбудсмана от 2009 година, според което сградната инсталация представлява "общи части" и съответно абонатът не може да се откаже сам. Това може да стане само ако 2/3 поискат отказ от услугата топлоснабдяване. Тогава топлофикационното дружество е длъжно да спре топлоснабдването в цялата сграда, съответно отпада и таксата за сградна инсталация.

Светла Тодорова поясни, че в петък комисията ще излезе със становище и ясни указания към топлофикационните дружества какво да предприемат.

ДКЕВР очаква от следващото правителство да не диктува на комисията каква да бъде цената на тока, а да свърши своята работа, така че цената да не бъде увеличавана отново. Тодорова предупреди, че ако институциите в държавата не вземат мерки, ще се наложи електроенергията да поскъпне отново.

"Не смятам, че Комисията, месец и няколко дни след последната промяна на цените, може да декларира отново увеличение или каквито и да са действия. За N-ти път казвам: Нека видим какво ще прави парламентът, нека видим какво ще прави правителството, дали ще имат инициативи в областите, в които сме индентифицирали проблеми, или не. Отново подчертавам, не в смисъл да казват колко да бъдат цените, дали да се увеличават или да се намаляват, тоест да диктуват на Комисията какво да прави, а да свършат своята работа", каза тя

Според Тодорова облекчение на цените може да бъде постигнато чрез законодателни промени по отношение на възобновяемите енергийни източници и на дългосрочните договори с американските централи ТЕЦ „Марица Изток 1" и ТЕЦ „Марица Изток" 3.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай