Неделя,

Топ икономисти с ултиматум за въвеждане на еврото, причината

От: Рачо Рачев, сн. ИСС -
17258
Топ икономисти с ултиматум за въвеждане на еврото, причината
A
A
A

На своя пленарна сесия Икономическият и социален съвет (ЕСС) на България прие становище на тема "Национален план за въвеждане на еврото", съобщи съветът.

В становището се подчертава, че решението за ускорено присъединяване към еврозоната се потвърждава напълно в сегашната ситуация, когато на преден план излиза необходимостта от адекватна и своевременна реакция на новите геополитически реалности и перспективи. В този смисъл, Съветът изразява пълна подкрепа за възможно най-гладък и с най-малко смущения процес по въвеждане на еврото в ежедневието на гражданите, бизнеса, общините, финансовите и държавни институции, като стриктно се прилагат принципите, регламентирани в проекта на Националния план включително ефективност, отговорност, прозрачност, ясни правила за превалутиране, сигурност и защита на потребителите, предпазване от нанасяне на вреди на гражданите, минимизирани публични разходи и специално внимание към най-уязвимите лица.

ИСС настоява определената дата за присъединяване към еврозоната - 1 януари 2024 г. да бъде поставена като императивна цел на краткосрочната макроикономическа и бюджетна политика.

Специален акцент в становището е очакването новият Закон за БНБ да бъде приет своевременно. Съветът е на мнение, че той ще даде необходимата яснота относно начините на бъдещо разпореждане с международните валутни резерви, които обезпечават българския лев и към 29 април 2022 г. надхвърлят 62 млрд. лв. В този контекст, ИСС изразява надежда, че преходът от режим на паричен съвет към пълноправно участие в еврозоната да бъде осъществен без рискове пред макроикономическата, фискалната и финансовата стабилност на страната, при максимална прозрачност и спазване на принципа за ефективно и ефикасно управление на финансовите ресурси, както от страна на правителството, така и от централната банка.

ИСС подчертава, че е необходимо да влезе в сила и изискване за задължително обозначаване на цените едновременно в евро и лева с продължителност 12 месеца. Това ще спомогне за изпреварващо елиминиране на опасенията за недобросъвестно повишаване на цените, ще улесни потребителите за по-лесно идентифициране на търговци и бизнеси, позволили си неправомерно завишаване на цените и ще внесе необходимата сигурност у потребителите, че интересите им ще бъдат защитени.

ИСС за пореден път констатира липсата на широка обществена информираност по отношение на практическите аспекти на присъединяване към ЕЗ и липсваща навременна, специфична и детайлизирана комуникация с основните задължени лица и заинтересовани страни - общини, бизнес, доставчици на специализирани услуги (счетоводни, софтуерни, системи за корпоративно управление и др.), капиталов пазар, стокови борси, небанков финансов сектор, гражданското общество, потребителите, социални партньори, и др.

По време на заседанието председателят на Съвета Зорница Русинова коментира, че с тревога се забелязва забавянето на процеса и мненията, които се прокрадват в обществото. „Нашето мнение е единодушно по темата и се надяваме, че експертизата, с която ИСС разполага, ще спомогне за улесняване на цялостната процедура“, каза Русинова и допълни, че през юни предстои да бъде изготвен и специален анализ, възложен на Съвета от Народното събрание за въздействието на присъединяването на България към Еврозоната и в този смисъл сегашното становище ще бъде изключително полезно.

Заседанието прие и становище на тема "Трудовата миграция в България - тенденции и потребности". На пленарната сесия беше избран единодушно и нов заместник-председател на ИСС от групата на работодателските организации в лицето на Мария Минчева от Българската стопанска камара.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички