Токът в Европа поевтинява, а у нас?

Средната цена в България по-висока от тази в ЕС

Токът в Европа поевтинява, а у нас? | StandartNews.com

Цените на тока за четвъртък на голяма част от европейските енергийни борси се понижиха към осреднено ниво около 191 евро за мегаватчас. В България той е с 10 евро по-скъп - 201 евро за MWh., което е понижение с 2,2%.

Това показват данните на платформата energylive.cloud. Поевтиняването на електроенергията се дължи до голяма степен на прогнозите за по-меко време на стария континент през настоящата седмица, както и на известно поевтиняване на природния газ, съобщи БНР.

Цената на природния газ "Ден напред" на нидерландския газов хъб TTF поевтинява с над 2 евро към 85,60 евро за мегаватчас. Понижение има и на цената на британската газ. Поевтиняването на газа е факт с оглед на увеличаване на вноса във Великобритания на норвежки газ и на газовите потоци от Русия към Европа.

Междувременно икономическото министерство на Германия заяви, че новият газопровод "Северен поток 2" от Русия няма да застраши доставките на газ за ЕС. Това изявление се възприема като сигнал за евентуално премахване на препятствията пред скорошно начало на експлоатация на този газопровод. Той все още трябва да бъде сертифициран от Федералната мрежова агенция на Германия, преди да започне подаването на руската газ за Европа, но според търговци, коментарите на немското министерство на икономиката са в подкрепа на по-ниските цени на природния газ.

По-ниските цени на газ допринасят за по-ниските цени на електроенергия. В сегмента "Ден напред" с доставка в четвъртък (28 октомври) най-високи цени на електричеството бяха отчетени в Швейцария (219,19 евро за MWh), следвана от Унгария (218,22 евро), Румъния (215,95 евро), Италия (213,78) и Сърбия (212,29 евро за MWh). Най-ниски за утре са цените на тока в Полша (112,49 евро за MWh), Чехия и Словакия (под 150,75 евро) и Германия (153,54 евро за мегаватчас).

В България цената на тока в сегмента "ден напред" (за 28 октомври, четвъртък) остава малко над нивото от 200 евро, макар че намалява с 2,2% до 210,00 евро, или 393,12 лева за мегаватчас, докато осреднените цени за днес в сегмента "ден напред" се понижиха до 402,12 лева. По този начин цените продължават да отстъпват от техния рекорден връх от 481,81 лева, достигнат по-рано този месец (на 19 октомври), показват данните на Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

В рамките на пазарния сегмент "в рамките на деня" на БНЕБ обаче среднопретеглената цена на тока достигна в сряда (27 октомври) 421,46 лева за MWh.

От началото на октомври средната цена на електроенергията в нашата страна е 190,92 евро (373,40 лева) за мегаватчас, а от началото на годината е 86,71 евро (169,59 лева) за MWh, показват данните на платформата energylive.cloud.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай