Токов удар наесен: Задържат цените до октомври

Токов удар наесен: Задържат цените до октомври | StandartNews.com

Дълговете на НЕК са 3 млрд. лв., половината са заради US тецовете и ВЕИ-та

Има риск от 1 октомври цената на тока да бъде увеличена. Това стана ясно от думите на председателя на ДКЕВР Боян Боев. Поскъпването може да е 0%, може и да е 2%", каза той. Причината е в големите задължения на НЕК, които възлизат на близо 3 млрд. лв. Половината от тях са натрупани заради некомпенсирани през последните години разходи на компанията във връзка със задължителното изкупуване на тока от ВЕИ-та и американските ТЕЦ-ове в комплекса "Марица Изток". Между 2010 и 2014 г. НЕК не е получила обратно 720 млн. лв. от изхарчените суми за закупуване на зелена енергия. Още 382 млн. лв. е дългът към ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3". 392 млн. лв. пък са задълженията към ПАВЕЦ "Чаира", съобщи Боев.

Причина за натрупаните дългове по трите пера са предимно в това, че част от разходите не са били признавани в цената, която е била определяна на НЕК през годините, обясни шефът на ДКЕВР. Той обеща, че те ще бъдат компенсирани плавно през следващите години. Но изключи рязко поскъпване на тока. Скок на тока може да няма, ако Брюксел ни помогне да свалим цените на US тецовете.

"Компенсирането може да продължи и 10 години", допълни Лиляна Младенова, член на ДКЕВР. Боев допълни и че за разрешаването на проблема може да помогне ЕК, към която регулаторът отправи жалби срещу високите цени и дългосрочните договори на ВЕИ-тата и американските ТЕЦ-ове. Ако обаче реакцията от Брюксел закъснее, може да се наложи ДКЕВР да актуализира цената на НЕК на всяко тримесечие. Така поскъпване на тока от 1 юли не се предвижда, но такова може да има от 1 октомври, стана ясно от думите на Боев. Той не посочи в какъв размер ще бъде то, ако не паднат цените на тока от двата ТЕЦ-а и зелените централи. "Ще видим какво ще покажат изчисленията в края на септември. Увеличението може да е 0%, може и да е 2%", каза още Боев.

AES пуска жалба в съда срещу ДКЕВР

Американската компания AES, която е собственик на ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово", е подала жалба до Върховния административен съд срещу решение на ДКЕВР. В края на май регулаторът изиска от НЕК да започне преговори с дружеството за промяна на дългосрочния договор за изкупуване на произведената от централата енергия и намаляване на преференциалната цена. Предложението на ДКЕВР беше единият от двата блока на ТЕЦ-а да бъде изваден от регулирания пазар и да продава на свободния. Цената на тока от другия пък трябва да бъде намалена с 30%.

От AES са убедени, че споразумението им с НЕК за изкупуване на енергията е напълно законосъобразно и правно обвързващо. Затова компанията ще предприеме всички необходими действия за да защити своите интереси, заявиха от централата на AES в Арлингтън, щата Вирджиния, САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай