Токът ще поевтинее от по-ниската цена на газа

Токът ще поевтинее от по-ниската цена на газа | StandartNews.com

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт

- Природният газ може да поевтинее с близо 10 на сто от юли. Как това ще се отрази на цените за топлинна енергия и на цената на тока и ще се запазят ли тенденциите?

- Говорим за намаляване на цените на газа, което обезателно ще повлияе върху цената на топлоенергията и на електроенергията. При цената на електроенергията това ще се повлияе в рамките на ценовия период от 1 юли до 1 юли следващата година, докато цената на топлоенергията, както виждате, всяко тримесечие синхронно с намаляване цените на газа се намалява. Разбира се, не в същата пропорция. Отчитайки това, че общо взето цените на нефта полека-лека започнаха да се повишават, това означава, че към януари месец ние трябва да очакваме обратните новини, т.е. вече да говорим за повишаване на цените спрямо понижените нива. Новото, което забелязвам в регулатора и лично аз приветствам, е, че регулаторът все повече се превръща не в регистриращ, а в регулиращ орган, т.е. той прилага самостоятелни политики и в дадения случай не очаквам чак толкова пропорционално да се отрази намалението на цената на газа върху намалението на цената на топлоенергията, защото дефицитите, натрупани в топлофикационните дружества, са големи. От друга страна, при очакваното повишение, очевидно трябва да се създаде някакъв резерв, защото при вдигане цената на нещо с 2% реакцията е доста остра, а при намалението с 20% - незабележима. Така че очевидно регулаторът се готви за предстоящо увеличение от 1 януари, затова ще приеме една по-консервативна политика и ние всички трябва да се отнесем с разбиране, защото в предходните периоди регулаторът търсеше равновесие между интересите на участниците.

- Положителната тенденция от последните месеци какъв ефект има върху финансовото състояние на системата? Ако намалението в цената на природния газ влияе положително, то може ли изобщо да компенсира негативите, свързани със задълженията на НЕК?

- Категорично не. Дайте да направим едно много просто изчисление - около 700 милиона куб/м газ консумира "Топлофикация София", за да изпълни своята производствена програма, т.е. да произведе топлоенергия и респективно в принуден режим високоефективна когенерация. Да приемем, че средната цена за по-лесно е 200 лева, тя е около 260 цената на едро. С 10%, вие ще намалите условно казано с 20 лева цената на газа на едро, която постъпва в топлофикацията. Сметнете, че това са около 14 милиона, хайде да кажем 15 милиона, които ще се акумулират в Топлофикация "София". Но те няма да бъдат в този размер, защото част от тези средства ще отидат за намаляване цената на топлинната и електрическата енергия, а задълженията на "Топлофикация София" са над 500 милиона. Като цяло аз мисля, че като палиативна мярка това просто няма да позволи след Нова година, следвайки тенденцията на световните пазари, по-рязко пък да бъде вдигната цената на топлинната енергия. Знаете, че дълги години, ние всички на това сме свидетели вече повече от 15-16 години ниските цени на топлинната енергия, специално говоря за "Топлофикация София", тя е на особен статут, се базираше на високата непропорционална преференциална цена на тока, който се произвежда в режим на ефективна когенерация. Беше стигнал до 380 лева за мегават/час. И сега всяко намаление цената на газа води до корекция на тази цена. В момента тя е стигнала вече почти до нивото на енергийния микс - някъде около 140-150 лева за мегават/час, което означава, че силно се намаляват преференциите на "Топлофикация София". Така че това няма да реши проблема топлофикация, но като цяло е добра новина и трябва да се радваме на това, което се случва.

- Ако трябва да обобщим, по-ниската цена на природния газ от 1 юли ще доведе до намаляване и на цената на тока, изкупуван от когенерациите, и съответно и на добавката "Задължения към обществото"?

- Влиянието ще бъде по-силно върху цената на топлинната енергия, защото високоефективната когенерация като цяло в енергийния микс заема не особено голям дял и то ще окаже влияние върху добавка "Задължения към обществото" в някаква пропорция. Във всички случаи знакът е "минус", т.е. регулаторът не работи само със знак "плюс", започна да работи и със знак "минус", което е добре.

(Пред агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай