Петък,

ТЕЦ Марица 3 организира масов протест следващата седмица в София

От: Стандарт -
649
ТЕЦ Марица 3 организира масов протест следващата седмица в София
A
A
A

ТЕЦ Марица 3: Искаме да работим няколко седмици на минимален товар, за да прецизираме ремонтната програма и да екологизираме производството

Съвместно с КНСБ и Подкрепа планираме масови протести в София през следващата седмица под надслов „Не убивайте българската енергетика! Съхранете българската енергийна независимост!“. Заедно започваме битка не само в името на възобновяването на работата на безпричинно спряната ТЕЦ Марица 3, а и в името на нашите деца!

Още енергетици от страната ще се присъдинят към нас в битката за бъдещето на българската енергетика! В масовите протести ще се включат хиляди българи, които са притеснени за работните си места! Безумие и тотална недомислица на управляващите е да се затварят мощности, осигуряващи евтина енергия от местни източници във времена, когато близо до границите ни се води война, а доставките на природен газ от най-големия ни доставчик са преустановени! Спирането само на една централа създава риск за повишаване на цените на тока, чиито рекордни стойности доказаха, че ни е твърде рано за зелена икономика и сбогуване с въглищата!

За нас е абсурдно и пример за тотален хаос и некомпетентност в 10 сутринта да получим разрешение, че можем да работим, а 3 часа по-късно решението да се отмени! Подобни действия са произвол и незачитане на българското законодателство! Възнамеряваме да търсим законовите си права като сезираме Българската Прокуратура за създалата се ситуация!

3 седмици след спирането на Централата все още се питаме каква е истинската причина за наложената принудителна административна мярка, защото в официалните документи няма ясни и единозначни факти.

Отново напомняме за желанието си да реализираме амбициозната си ремонтна програма, за която е предвидена голяма инвестиция. Единственото, което искаме,  е да работим на минимален товар до края на месеца, за да изготвим ремонтната програма по най-добрия начин. Без съоръженията да са в режим на работа, е невъзможно да открием проблемните места. Не разбираме защо институциите хем ни казват, че са необходими ремонти, хем не ни позволяват да извършим обследване, за да изработим ремонтната си програма по най-добрия начин.

Преди дни бе извършена официална проверка, която констатира, че откакто не работим, сме осъществили много подобрения по основните и спомагателни съоръжения, закупихме и мобилна система за обезпрашаване, но въпреки свършеното,  не получихме разрешение да пуснем съоръженията, за да ги обследваме и да стартираме голямата ремонтна програма.

Не само енергетиците в ТЕЦ Марица 3, а и останалите българи част от енергийния отрасъл, не са готови да търсят нови професии след като са отделили 10-20 или 30 години от живота си, за да се специализират и изградят като професионалисти! Нека управляващите не позволят хиляди енергетици и миньори да загубят работните си места без причина! Благодарение на тези опитни професионалисти зеленият преход в България може да се случи по достоен начин, гарантиращ енергийната независимост и сигурност. Енергетиката е въпрос на национален интерес!

Ние искаме да работим екологично и ще положим необходимите усилия да извършим така важните ремонти! Единственият начин това да се случи, е да ни се разреши да работим до края на месеца!

През следващата седмица предстои хиляден протест на енергетици пред МОСВ, подготвяме и писмо до Българската прокуратура.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com