Telenor пуска 4G мрежата си

Telenor пуска 4G мрежата си | StandartNews.com

До 31 януари 2016 г. услугата няма да бъде таксувана допълнително

Telenor ще започне да предлага 4G мрежата си от 1 декември, обявиха от компанията. Очаква се до средата на следващия месец покритието на новата по-бърза мрежа за трансфер на данни да достигне 56,7% от територията на страната. Фокусът е поставен върху големите градове с население над 20 хил. души и зимните курорти. Въвеждането на мрежата ще протече на две фази: първата до 15 декември, в 35 града, предимно южно от Стара Планина; а втората, след средата на декември, в още 16 града, предимно от Северна България. Всички абонати на телекома ще получат автоматично достъп до новата мрежа, стига мобилните им устройства и сим карти да поддържат 4G технологията. До 31 януари 2016 г. услугата няма да бъде допълнително таксувана. Новите тарифни планове, предлагащи 4G мрежата, ще бъдат обявени със стартирането й на 1 декември.

"Стартът на 4G услугите на Теленор е следващата логична стъпка в дългосрочната инвестиционна стратегия на Теленор Груп за България и е част от обещанието ни да предоставим на своите клиенти висококачествено мобилно преживяване. След завършването на мащабния проект за обновление на мрежата, след много тестове и въпреки ограниченията в честотния спектър, с който разполагаме, днес вече сме готови да изпълним това свое обещание", заяви изпълнителният директор на Теленор България Стайн-Ерик Вален.

От Telenor са заложили на 4G стандарта LTE(Long Term Evolution) в честотния спектър 1800 MHz. 4G мрежата предлага пренос на данни на много по-висока скорост от досегашната 3G, достигащи до максимална скорост 75 Mbps. Това ще осигури много по-добро потребителско преживяване при ползване на мобилни приложения, по-бързо зареждане на интернет страници и стрийминг на видео и аудио, сваляне и качване на съдържание.

Първоначално новата 4G мрежа ще бъде използвана само за трансфер на данни, а трансферът на глас ще продължи да се извършва през 3G мрежата на компанията. От Telenor заявиха, че ще продължат развитието на мрежата и през 2016 г., като в момента преговарят с КРС за отпускане на още честоти от 1800 MHz-та лента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай