Търсят западен инвеститор за "Белене"

Пускаме еврооблигации за Е1 млрд., казва премиерът пред Bloomberg

Търсят западен инвеститор за "Белене" | StandartNews.com

София. "Анализираме дългосрочните нужди на България и региона от електричество, както и възможностите за привличане на западен стратегически инвеститор. Страната няма средства да изгради тази мощност." Това казва премиерът Пламен Орешарски по повод проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" в интервю за американската информационна агенция Bloomberg. От медията отбелязват, че администрацията на министър-председателя обмисля дали да възобнови изграждането на 2000-мегаватовата атомна електроцентрала в Белене.

Орешарски говори и за икономическото развитие на страната. Според него забавеният растеж на България се дължи на политическата нестабилност, както и на отслабената роля на износа вследствие на слабото търсене в страните от ЕС. По думите му колкото по-скоро бъде насърчен икономическият растеж, който ще повиши доходите и стандарта на живот, толкова по-дълъг ще е хоризонтът на правителството. "Работим с обичайната перспектива за 4-годишен мандат", посочва Орешарски. И добавя, че няма причина за смяна на правителството, ако администрацията работи в интерес на хората. По думите му икономиката може да нарасне между 1,5 и 2% през 2014-а при ниво на чуждестранните инвестиции над 2 млрд. евро. "Има значим инвеститорски интерес в сферите на туризма, машиностроенето и инфраструктурата", казва премиерът.

Орешарски засяга и емитирането на нов държавен дълг. Чрез продажбата на еврооблигации правителството планира да набере около 1 млрд. евро (1,96 млрд. лв., 1,34 млрд. щатски долара), казва Орешарски. И припомня, че до края на месеца се очаква да бъде записан дългът от 360 млн. евро (704,1 млн. лв.), който ще се емитира по законите на Германия. "Предварителната ми информация е, че има достатъчно голям интерес и се надявам, че ще постигнем доста добри резултати", казва Орешарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай