Търговията на дребно с ръст от 6,2% през септември

Търговията на дребно с ръст от 6,2% през септември | StandartNews.com

София. Оборотите в търговията на дребно през септември са нарастнали с 6,2% на годишна база, показват данните на Националния статистически институт. Спрямо предходния месец почти няма промяна като увеличението е едва 0,6 на сто.

През август ръстът на оборотите в сектора спрямо същия месец на предходната година беше 4,9 на сто.

Най-голям е ръстът на годишна база при търговията с облекло, обувки и кожени изделия – 27,6% спрямо септември миналата година. Увеличението при „разнообразни стоки" е 13%, при хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 8.0%, а при автомобилни горива и смазочни материали - със 7.3%. Най-слаб е ръстът при стоките за бита – 5 на сто.

Спрямо предходния месец в увеличението е както следва: в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 2.7%, търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 2.1%, търговията на дребно с разнообразни стоки - с 1.6%, търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 1.5%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 1.3%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 0.5%. Намаление е регистрирано в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 0.7%, и в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 0.6%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай