Танева: Има пропуски при мандрите

Танева: Има пропуски при мандрите  | StandartNews.com

Ще има и внезапни проверки

Установени са пропуски в някои предприятие от началото на проверките в мандрите, но те няма да променят пазарните нива на цените. Това заяви в "Денят започва" министърът на земеделието и храните Десислава Танева. И уточни, че има влагане на суровина с произход от ЕС, а това поставя нашите млекопроизводители в затруднено положение.

Проверките на мандрите в страната са в рамките на план за контрола на качеството на продукта, добави тя.

От всички ферми, които произвеждат сурово мляко, в рамките на 2 месеца и половина ще бъдат взети проби - и съгласно тези проби, където има отклонения, ще дадем 3 месеца срок да се вмъкнат в критерия за качествата, каза още Танева.

Припомняме, че проверките на мандрите в страната започнаха на 8 март. Ще има и втори тип, които ще са изненадващи, коментира министърът. И изтъкна, че тяхната цел е да за да се предотвратят, където има, нарушенията относно укриване на данъци. "Така ще елиминираме разликите и ще поставим под регламент продажбите на млякото", заключи тя.

Секторът е в криза. Тя не е само в България, но и в ЕС, категорична бе Десислава Танева.

Производството на сурово мляко се увеличава не само в рамките на съюза, но и в световен мащаб. Има спад на потребление и търсене. При това свръх производство има повече мляко и цените все повече падат, така че фермерите продължават да губят, обясни още земеделският министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай