Свободният пазар сваля до 30% сметката за ток

Свободният пазар сваля до 30% сметката за ток | StandartNews.com

Малките бизнес потребители ще могат да намалят до 30% разходите си за електроенергия, ако се включат в нова услуга, наречена "На светло".  

Услугата дава възможност за избор на доставчик на електроенергията и договаряне на специален срок на договора без реално да бъде сменян мрежовият оператор (ЕРП-ето). На практика това е първа стъпка на малките фирми към свободния пазар на електроенергия. Услугата позволява на бизнес клиентите сами да избират доставчика си на енергия и свободно да договарят нейната цена, както и условията на доставката. Таксите за достъп и пренос обаче ще се заплащат към местното ЕРП на цени, които, както и сега, се определят от ДКЕВР. От новата услуга ще се възползват само фирмите с електромери, които дават възможност за почасово отчитане на изразходваната енергия. Новата услуга става възможна благодарение на договор между дистрибуторска верига и лицензиран у нас швейцарски търговец на електроенергия. Очаква се чрез нея до три години над 200 хил. малки и средни фирми да получат достъп до свободния пазар на ток.

Удължаваме срока на V блок на АЕЦ

Договор за удължаване срока на експлоатация на V блок е подписала АЕЦ "Козлодуй" с консорциум, включващ компаниите ОАО "Концерн Росенергоатом", ЗАО "Русатом Сервис" и Electricite de France (EDF). Това става ясно от съобщение на сайта на "Росенергоатом". Проектът за удължаване на живота на V блок ще бъде реализиран в максимално кратки срокове. Лицензът за експлоатация на V блок изтича през 2017 г. и съгласно действащото законодателство може да бъде удължен от АЯР максимум с 10 години. От "Росенергоатом" обаче коментират, че е възможно блокът да работи още 60 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай