Свиваме колана за втори пореден месец

Свиваме колана за втори пореден месец | StandartNews.com

През октомври оборотът в търговията на дребно пада с 0,1% спрямо септември, обявиха от НСИ. Макар понижението да е минимално, за втори пореден месец се отчита спад в продажбите на дребно след понижение с 1% през септември. Така вече два месеца хората свиват покупките си. Спрямо октомври миналата година все пак има ръст в оборотите с 3%.

Спрямо предходния месец спад през октомври има в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 9,4%, в продажбите на облекло, обувки и кожени изделия - с 2,2%, както и при търговията с битова техника, мебели и други стоки за дома - с 0,3%. Спрямо месец октомври миналата година оборотът нараства по-значително в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - със 17,3%. Увеличават се продажбите на горива за автомобили - с 8%, и на лекарства - с 6,6%. Спад с 8% има в търговията на дребно с облекло, обувки и кожени изделия.

Промишленото производство отчита ръст

за първи път от месец юни насам. През октомври промишленото производство се увеличава с 0,4% спрямо същия месец на 2013 г., обявиха от НСИ. Това е скромен резултат, но е положителен сигнал след два поредни месеца на спад на промишлеността и нулев ръст през септември. Ръст е отчетен в преработващата промишленост - с 2,3%, а спад е има в добивната промишленост - с 8,8%, и в производството и доставката на ток, топлоенергия и газ - с 2,7%.

Строителната продукция се увеличава

с 2,7% през октомври спрямо същия месец на 2013 г., обявиха от НСИ. Спрямо предходния месец септември обаче има спад с 1%. На годишна база увеличението на строителната продукция през октомври се определя от ръста при инженерното строителство с 10,5%, докато при сградното строителство има спад с 3,3%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай