Свинското за Коледа с 30 % по-скъпо

Това са най-високите цени на месото у нас за последните 10 години

Свинското за Коледа с 30 % по-скъпо | StandartNews.com

Няколко седмици преди коледните и новогодишните празници цената на свинското месо у нас е с 30 % по-висока от тази през миналата година и продължава да расте. Една от причините е африканската чума, която доведе до унищожаването на хиляди прасета в индустриалните комплекси, пише Блиц.

Това са най-високите цени на свинското месо у нас за последните 10 години. Килограм от него струва над 10 лева, а цените на дребно достигат до 13 лв.Причината за по-високите цени е африканската чума по свинете, която доведе до унищожаването на една пета от тях. На българския пазар внасяме по-евтино месо, предимно от Испания.
Африканската чума удари не само родното производство, но и пазарите в Азия. Търговците се оплакват, че все по-малко потребители си купуват от по-скъпото свинско. Има и клиенти, които държат на трапезата си, да имат месо.
Председателят на Комисията по стоковите борси и тържищата е категоричен, че до няколко месеца паниката на пазара ще затихне.
Опасенията на производители и търговци са, че в следващите 1-2 години цените на свинското месо у нас ще останат високи, докато стадата напълно се възстановят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай