Събота,

Световната банка ни попари с най-мрачната си прогноза

От: СТАНДАРТ -
2390
Световната банка ни попари с най-мрачната си прогноза
A
A
A

Световната банка ни попари с най-мрачната си прогноза, давана досега. Светът навлиза в епоха на ценови шок, прогнозираха експертите й новия обзор на пазара на суровини Commodity Market Outlook.

Световната банка обяви, че тази година ще имаме най-голямата ценова от 70-те години на миналия век. Причината е скокът в цената на енергоносителите, металите и храните.

Експертите от Световната банка предвиждат 50% поскъпване на енергоносителите през 2022, а на другите стоки с 20%.

Очакваният през годината ръст на цената на газа – в Европа до 111% - води до поскъпване на торовете с почти 70%. Това автоматично ще оскъпи зловещо земеделската продукция. Оттук ще намалеят добивите, а предлаганото на пазара рязко ще се свие.

Цената на продоволствията средно ще скочи с 23%. А на пшеницата – над 40%.

Най-силно се очаква да е поскъпването на палмовото масло - с над 45%, което се обяснява с въведената от Индонезия, производител на половината от световния добив, забрана на износа му от страната от 28 април, обяснено с недостиг на вътрешния пазар.

Прогнозата за 2023 е намаляване с 10% на цените на продоволствията чрез нарастване на доставките от пшеница от Аржентина, Бразилия и САЩ.

В променените условия се забавя замяната на изкопаемите енергоресурси с чисти енергийни източници. В значителна степен причината е в скока на цената на необходимите за алтернативната енергетика алуминий – прогнозно поскъпване за годината с 37%, и на никел – ръст от 51% процента. Прогнозата за металите като цяло е поскъпване с 16%, на желязо, мед, никел и алуминий с над 22%, но благородните метали като злато, платина, сребро ще поскъпнат само с 3%.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com