Вторник,

Световен борсов срив след фалита на американска банка

От: Иван Ангелов -
1871
Световен борсов срив след фалита на американска банка
A
A
A

Ценните книжа на банките по света се сринаха за начало на седмицата, въпреки уверенията от вчера на американския президент Джо Байдън, че финансовата система на Съединените щати е в безопасност.

Това става, след като американските власти трябваше да се намесят, за да защитят клиентските депозити заради срива на Силикон вали банк.

Байдън обеща да направи всичко необходимо, за да се защити банковата система. Инвеститорите обаче се опасяват, че други кредитори могат да бъдат засегнати от последиците и това предизвика рязък спад на цените на акциите в световен мащаб.

В понеделник цените на акциите на испанската Santander и германската Commerzbank се понижиха с повече от 10%.

Редица по-малки американски банки претърпяха още по-големи загуби от европейските, въпреки уверенията към клиентите, че имат достатъчно ликвидност, за да се предпазят от шокове.

Германският финансов министър увери, че няма повод за притеснения.

"Виждаме, че американското правителство и финансовите институции действаха решително. Ние имаме свои органи в Европа, в Германия, например, собствени органи за финансов надзор, които постоянно следят ситуацията. Тези институции не оставят съмнение по отношение на стабилността. Вярвам в германската икономика", каза Кристиан Линднер.

"Единственият начин да спрете паниката, когато тя започне, е правителството да каже, „тук сме и няма да задаваме много въпроси, ако изобщо има такива. Ще осигурим ликвидност на банковата система и финансовите пазари“. Те го направиха, но въпреки това виждаме, че пазарите все още се вълнуват. Изчисленията, които различни пазарни участници правят в различни сегменти на финансовите пазари, изглеждат доста сложни и е трудно да се предвиди как точно ще се развият събитията", коментира Суале Омарова, преподавател в Университета Корнел и финансов анализатор.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com