Супермаркетите с щандове с регионално производство до НГ

Производителите трябва да имат необходимите сертификати за качество

Супермаркетите с щандове с регионално производство до НГ | StandartNews.com

София. Производителите, чиито стоки са само в отделни региони не могат да отговорят с количество за големите хипермаркети, затова до Нова година голяма част от големите вериги са поели ангажимент да има конкретни щандове за регионални производители. Това заяви икономическият министър Драгомир Стойнев след срещата със съюз "Произведено в България" относно миналогодишната практика около коледните и новогодишните празници за промоции да се налага българското.

Преди два месеца, около 3 - 4 търговски вериги, имаха промоции на българско производство и смятам това за съвсем нормално. Имах среща с ръководствата на всички големи търговски вериги през летните месеци и с тях се обединихме около мнението, че може би липсата на диалог е основна причина за създалото се напрежение между български производители и търговски вериги, подчерта Стойнев.

Например, един производител от област Хасково не може да покрие с количество всички обекти на големи търговски вериги в страната, но за област Хасково той да има щанд за регионални производители. По този начин, хората, които искат да си купят стока и от български производител, да могат да го направят. По думите му, производителят трябва да има необходимите сертификати за качество. За мен лично, като министър на икономиката на България, е важно да има колкото се може повече произведени стоки от български производители, за които смятам, че те по никакъв начин не отстъпват по качество на своите европейски колеги, каза той.

Стойнев подчерта, че от страна на търговските вериги няма начин да има натиск върху производителите – България е с пазарна икономика и е нормално да има свободна конкуренция.

Днес ние получихме първия важен знак, че държавата ще се фокусира върху проблематиката на малкия и среден бизнес и с каквото може, ще помага, каза председателят на Сдружението „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес" Лукан Луканов на подписването на споразумението с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

По думите на Луканов, в България темата за малкия и среден бизнес е консенсусна между всички политически сили – всички подкрепят години наред бизнеса, но до сега беше само говоренето. Подписаният документ е за обединяване на действия за защита на българското производство и осигуряване на условия за реализацията на произведените в страната стоки и услуги. „За нас подписването на това споразумение е много важно и знаково и вярвам, че нашите колеги, които членуват не само в нашия съюз,а въобще от бизнеса, ще получат ясен знак, че държавата в лицето на Министерство на икономиката и енергетиката и министър Драгомир Стойнев застават вече не на думи, а на дела за идеята да бъде подкрепен малкият е среден бизнес в страната", допълни Луканов.

Стойнев: Такса за ВЕИ има и в чужбина

Подкрепям производството на енергия от ВЕИ и не съм против политиката за подкрепата му. Но всичко трябва да е в рамките на разумното, заяви енергийният министър Драгомир Стойнев по повод приетата на първо четене от депутатите такса от 20% върху приходите на зелените централи. Той допълни, че такива практики има и в други държави в ЕС като Гърция, Испания и т.н. Стойнев заяви, че тези 20% ще им се смятат за разход, а това ще намали корпоративния им данък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай