Строят комплекс на нос Форос

Избират с конкурс проект до 17 юли, наградният фонд е 50 000 лв.

Строят комплекс на нос Форос  | StandartNews.com

Бургас. Нов жилищно-ваканционен комплекс ще привлича туристи с модерна архитектура, живописни гледки и богато озеленяване в бургаския квартал Крайморие. Това стана ясно при представянето на конкурса за проектирането му вчера в Бургас. Проектът трябва да покрива всички екоизисквания за устойчиво развитие и строителство, които са поставени като цел в изграждането на комплекса "Форос". До 17 юли архитектурни бюра, екипи и физическа лица могат да подават предложенията си с визии. Конкурсът се счита за проведен при представяне най-малко на 7 проекта. Журито ще избере три концепции, като за първата награда са предвидени 25 000 лв., за втора - 15 000 лв., и за трета - 10 000 лв. Проектът ще бъде реализиран на територия с площ от 389 619 кв. м, намираща се на живописния полуостров "Форос".

"Знаем, че мястото е много богато на архитектурни находки. Строителството там няма да попречи на археолозите. Готови сме на всякакви компромиси и ще изпълним всички техни изисквания", каза Иван Касалийски, изпълнителен директор на "Форос Дивелъпмънт" АД. Той призна, че мястото попада в Зона "А", където има ограничение за строителството. "Ще спазим на 100% всички изисквания и ще има 80% озеленяване", поясни Касалийски.

Първият терен за проекта е закупен през 2005 г., а комасирането продължава до 2009 г. Положени са огромни усилия за урегулиране на територията. Финалните актове - за смяна статута на земята на последните 10 терена, са реализирани през лятото на 2012 г. Инвеститорът устоява на изкушението да направи бързи и лесни печалби чрез продажба на част от територията във времето на строителния бум, посочи Касалийски. Визията и желанието на мажоритарния собственик, адвокат Тодор Батков, е за създаването на благоустроен и живописен комплекс с прекрасна гледка към морето, с модерна инфраструктура, богато озеленяване, по единен архитектурен замисъл, който да осигури най-високо качество на живот на бъдещите му жители и гости. Град Бургас, най-добрият град за обитаване през последните години, заслужава такъв комплекс, който ще затвърди лидерската му позиция в това отношение и ще привлече допълнителни вложения, е позицията на инвеститорите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай