Строят 3 язовира с 92 млн.

Строят 3 язовира с 92 млн. | StandartNews.com

София. Строителството на язовирите "Пловдивци" и "Луда Яна" ще стартира догодина с 91,5 млн. лв. Договор за заем от Световната банка, с който да се финансира изграждането на съоръженията, е сключен през 2009 г. Заради липса на средства за национално съфинансиране обаче проектите са забавени. Сега в бюджета за 2014 г. са предвидени пари за тях и строителството им ще започне, каза регионалният министър Десислава Терзиева. Двете съоръжения ще бъдат завършени през 2017 г. Още 500 000 лв. са предвидени за рехабилитацията на язовир "Христо Смирненски".

През 2009 г. и 2010 г. министерството е сключвало договори за изграждане на пречиствателни станции и съоръжения, които са построени или започнати, но не са разплатени, а част от изпълнителите съдят ведомството, каза Терзиева. Тя даде като пример за неразплатени проекти този за изграждане на пречиствателна станция в Сливен, в която ежегодно изпълнителят "ГБС" инвестира 100 000 лв., защото държавата не е изпълнила ангажиментите си.

В момента МРР изгражда и рехабилитира 1100 км пътища на обща стойност 1,5 млрд. лв. През 2014 г. е предвидено да стартира ремонтът на 41 км от магистрала "Тракия" край Пловдив и Пазарджик. Търси се финансиране и за ремонт на 6 км от началото на аутобана край София. През 2014 г. се очаква да стартират и 7 търга за избор на проектанти и строители, които да санират избраните сгради по ОПРР. И през следващия програмен период собствениците ще дават само 25% от стойността на санирането.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай