Страховита жилищна криза, къде е най-тежко

Напрежение на пазара

Страховита жилищна криза, къде е най-тежко | StandartNews.com

За много хора мечтата да построят собствен дом е рухнала заради най-тежката строителна криза в Европа от десетилетия. Жилищното строителство намалява рязко заради увеличаването на разходите, а бавната бюрокрация и все по-строгите регулации за енергийна ефективност се прибавят към проблемите. 

В момент, когато жилищният пазар вече е затегнат, положението може да натежи върху растежа и да предизвика още по-голямо политическо напрежение, тъй като недостигът на жилища притиска все повече избиратели.

Най-тежко засегнатите страни са сред най-богатите. Разрешенията за строеж на нови жилища в Германия са намалели с над 27% през първото полугодие. Разрешенията във Франция са надолу с 28% до юли, а жилищното строителство във Великобритания вероятно ще намалее с над 25% тази година. Швеция преживява най-тежкия си срив от кризата през 90-те години на миналия век, като строителството е под една трета от необходимото, за да се отговори на търсенето.

Най-голямата германска имотна компания Vonovia тази година отмени изцяло новото строителство за неопределено време. 

Заради създалото се положение правителствата не успяват да изпълнят обещанията си към избирателите. Швеция има конституционно обещание да осигурява достъпни жилища, но предлагането на апартаменти под наем не отговаря на търсенето от десетилетия, като тласка цените на жилищата нагоре и принуждава хората да живеят в преотдадени имоти на черния пазар. Във Великобритания жилищното строителство последователно не успява да изпълни целта от 300 хил. жилища на година, поставена от консервативното правителство през 2019 г.

Затягането на жилищния пазар може да разшири социалното разделение, като принуди хората да заделят по-голяма част от доходите си за подслон. Отношението към мигрантите също може да се влоши още повече, тъй като те все повече са смятани за конкуренти за оскъдните места за живеене, пише investor.bg. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай