Стойнев: „Южен поток" не е за България, а за Европа

Стойнев: „Южен поток" не е за България, а за Европа | StandartNews.com

София. „Южен поток" не е за България, той е за Европа и трябва максимално да се възползваме от него". Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, цитиран от "Фокус".

Той бе категоричен, че България няма да дадем стотинка за този проект – ще бъдат създадени работни места, ще има възможност за печалба на български фирми, за връщане на заема, който ще бъде взет единствено чрез дивидентите на проекта „Южен проект". Този важен стратегически проект, ако трябва да слушаме опозицията, трябва да го отхвърлим с лека ръка. Когато дойдат истинските тръби, тогава ще бъдат положени под земята. Така че г-н Борисов да се информира, да знае наистина за какво иде реч. Хубаво би било да подкрепя националните проекти, а не да работи срещу тях, отговори Стойнев на нападките на лидерът на ГЕРБ относно това, че ГЕРБ са дали начало на „Южен поток".

„Ние дадохме старт на проекта „Южен поток", а Бойко Борисов трябва да знае, че тези тръби ще бъдат под земята. Тези тръби не отговарят на техническите изисквания на самия газопровод. Вече започна производството на тръбите. През юни месец започват и евентуални строителни действия по морската част. Виждате какво огромно значение отделят държавите на проекта „Южен поток". Още повече Австрия подписа директен договор с „Газпром", което може би ще доведе до негативни отражения върху други държави. Т.е. започва борба откъде ще мине проектът „Южен поток". Ние се намираме в една изключително благоприятна позиция", подчерта Стойнев.

Във връзка с предложението на Полша да бъде създаден Европейски енергиен съюз, Драгомир Стойнев обясни, че идеята тепърва предстои да бъде обсъждана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай