Стойнев обвини Щонов за "Южен поток"

Стойнев обвини Щонов за "Южен поток" | StandartNews.com

София. Нещо се е случило по време на служебното правителство. Служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов е изпратил някакво писмо до Русия, заради което те в момента се отказват от "Южен поток". Това мнение защити бившият министър на икономиката и енергетиката от кабинета "Орешарски" Драгомир Стойнев пред бТВ.

Той добави, че освен всичко Щонов е заплашвал с прокурор бившите членове на проектната компания.

"Корабите с тръбите са тук, при нас всичко беше направено и то не в разрез с европейското законодателство. Имахме ПУП за трасето, ОВОС, разрешително за строеж. Бургас и Варна са задръстени от тръби", посочи експертът от БСП.

Странно или не, премиерът Борисов беше пожален, тъй като за няколкото седмици, в които е на власт, нямал възможност да повлияе, смята Стойнев.

Влязох в конфликт с Орешарски заради "Южен поток", припомни бившият министър. Той припомни как по негово време 300 хил. тона тръби са запълнили пристанищата в Бургас и Варна. Дори в момента два кораба чакали да бъдат разтоварени.

"Искам да питам президента Росен Плевнелиев имат ли връзка оперативните програми със спирането на "Южен поток", той трябва да даде обяснение за всичко. Той създаде служебното правителство, той знае какво се случва, той трябва да каже кой е документът или разговорът, който е обърнал позицията на Русия", каза Стойнев.

Според него никой от политиците не се сеща за „Булгартрансгаз", чиято работа ще бъде затруднена, докато „Турция получава много силен коз". Депутатът подчерта, че досегашната газопреносна мрежа ще стане излишна, повечето служители на държавната фирма ще бъдат съкратени, а страната ще загуби приходи от 120 млн. долара годишно.

Стойнев подчерта, че правителството трябва да бъде подкрепено в разговорите с Брюксел и Русия. „Няма нищо страшно да се отстоява национална позиция", подчерта той, като заяви, че това е правел, докато е бил министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай