Столичното парно дължи на БЕХ около 500 млн. лв.

Столичното парно дължи на БЕХ около 500 млн. лв. | StandartNews.com

София. "Столичното парно има задължения към БЕХ за около 500 млн. лв.", заяви председателят на "Топлофикация"-София инж. Любен Параланов, като посочи, че задълженията към "Булгаргаз" отговарят на вземанията, които имат от НЕК, а това са средства от порядъка на 127 млн. лв. В ДКЕВР днес бе обсъден бизнес планът на "Топлофикация София" ЕАД за периода 2015 г. – 2019 г.

Събираемостта на столичното парно от клиентите му е 82%, останалите 18% в момента са или под формата на разсрочване или под формата на съдебни дела. Парите, които дължат клиентите, са в две основни други – такива, които са над 3 години, и такива под 3 години, предаде бТВ.

"Тези, които са над три години, са в порядъка на около 120 млн. лв.", каза Параланов. 

Около 496 млн. лв. са прогнозни разходи за инвестиции в топлоизточниците и в топлопреносната мрежа за този период посочени в него. Инвестиционната програма за такъв петгодишен изминалия период, в който все още не е отчето изпълнението на 2014 г. е изпълнена в порядъка на 56%. Загубите по преноса в момента са 17% , но от дружеството се пресмятат, че с рехабилитация на топлопреносната мрежа в отделни участъци подмяната на 30–35 км. годишно планира ще промени значително загубите в подменените участъци. Целта да се намалят загубите поне с 1-2%.

"На трите електроразпределителни дружества са издадени 460 наказателни постановления за нарушения на обща стойност 9,2 млн. лв.", съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране пред парламентарната комисия за наблюдение дейността на ДКЕВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай