Стоковите борси минават към икономическото министерство

Стоковите борси минават към икономическото министерство | StandartNews.com

София. Държавната комисия за стоковите борси и тържищата ще бъде закрита, решиха депутатите при приемането на Закона за стоковите борси и тържищата на първо четене. Функциите ще се изпълняват от звено в икономическото министерство.

Комисията регулираше дейността на стоковите борси в страната, осъществяваше контрол върху учредяването и организацията. В правомощията й бяха и издаването и отнемането на лицензи и воденето на регистри.

Бизнес организациите обаче бяха против закриването на комисията, тъй като се опасяват, че това ще навреди на независимостта на регулатора. Съпротива имаше и от агросектора.

Срещу закриването се обявиха и от Софийската стокова борса заради високия брой сделки, които и в момента се извършват в сивия сектор, особено при стоки като цигари, алкохол, дървен материал и храни.

От министерството се аргументират, че именно в техните компетенциите е издаване на лицензи, удостоверения за регистрация, разрешителни за внос и износ, провеждане на превантивен и последващ контрол, а също така прилагане на мерките на търговската политика, свързани с вноса и износа на агропродукция от и на територията на България.

С промените се предвижда се да бъде засилен контрола върху качеството на храните, както и проследяване във всеки един момент на реализацията на дадена стока - от постъпването и на тържището или пазара до закупуването и от краен потребител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай