Понеделник,

Стив Ханке с луда идея за валутни бордове

От: Рачо Рачев -
420
Стив Ханке с луда идея за валутни бордове
A
A
A

Американският долар и еврото да бъдат формално и свободно свързани помежду си, а повечето централни банки в развиващите се страни да бъдат заменени от валутни бордове.

Това според икономиста професор Стив Ханке са едни от мерките, които трябва да се предприемат за съживяване на световната икономика след отминаването на кризата с коронавируса.

В интервю за Българското национално радио проф. Ханке, един от съветниците на България при въвеждането на валутния борд, предложи още в международната парична сфера да навлязат и частни валутни бордове.

"Нестабилността на валутата представлява заплаха за свободните общества. Предлагам 3 промени на режима, които биха засилили стабилността. Първо: би трябвало щатският долар и еврото да бъдат формално свободно свързани помежду си. Второ: повечето централни банки в развиващите се страни би трябвало да бъдат демонтирани и заменени от валутни бордове. Трето: трябва да бъде разрешено частни валутни бордове да навлязат в международната парична сфера. Перспективата да има частни валутни бордове е една обещаваща реалност", посочи Ханке пред БНР.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията