Стимулират женското предприемачество с 1 млрд.евро

Стимулират женското предприемачество с 1 млрд.евро | StandartNews.com

Стара Загора. 1 милиард евро за стимулиране на женското предприемачество ще отделят Европейската комисия и Световната банка. Това обяви на кръгла маса, посветена на женското предприемачество и състояла се в Стара Загора, евродепутатът Антония Първанова.

Идеята за създаването на финансовия инструмент е нейна и е била приета от председателя на комисията Жозе Мануел Барозу. Средствата ще бъдат разделени по равно между двете основни институции - комисията и банката, като всяка от тях ще предостави по 500 милиона евро.

Предстои да бъде създадена работна група, която да разработи точните параметри на финансовия инструмент. В нея са изразили желание да се включат голяма част от действащите еврокомисари. Очаква се тя да приключи работата си до края на настоящия мандат на европейския парламент през май.

Средствата от фонда ще бъдат насочени в две основни направления: подкрепа и обучение на жени със стартиращ бизнес и финансиране на разширяване на вече съществуващи и работещи проекти.

Според последните данни отделянето на средства от страна на държавата за стимулиране на женското предприемачество води до ръст на икономиката с 9%, съобщи още Антония Първанова в Стара Загора. Компаниите, които се управляват от жени пък отчитат до 40% ръст във финансовите си данни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай