Стикерите за ваксиниране били дискриминация

това заяви министърът на туризма Стела Балтова

Стикерите за ваксиниране били дискриминация | StandartNews.com

Стикерите за 100% ваксиниран персонал са дискриминационни и ще доведат до различни проблеми за бизнеса.

Това посочват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Министърът на туризма Стела Балтова коментира в Бургас, че не изискват от работодателите задължително да ваксинират служителите си. Част от хотелиерите също подкрепят тази мярка.

Един от проблемите е, че тази мярка може да доведе до отлив на служители, посочват от Асоциацията. Според тях имунизацията трябва да е доброволна и да отчита индивидуалните здрави нужди. Министърът на туризма Стела Балкова обясни:

"Ние в никакъв случай не бихме си позволили да поискаме подобно нещо от работодателите, от хората, но същевременно с това, когато един турист, една туристическа дестинация, намираме се в такъв период от време, че той следи два показателя. Единият е показателят, който е свързан със заболеваемостта, а другият броят на ваксинираното население".

Един от хотелите в к.к. "Албена" е сред първите, получили този стикер. Очакваме да получим още 10, обясни Маргит Тодорова - търговски директор на "Албена".

"Аз лично смятам, че стикерът допринася за по-добрата информираност"

Нина Сотирова е барман в бургаски хотел и все още не е ваксинирана:

"Все още съм в процес на размисъл, дали да се ваксинирам или не. От една страна съм съгласна с тях, че е по-хубаво служителите да са ваксинирани".

Ваксинирането е напълно доброволен процес и никога пред работодателите в бизнеса не е било поставяно изискване или условието задължително да ваксинират своя персонал, както и да оказват натиск от всякакъв характер в тази посока.

Това се посочва в позиция на Министерството на туризма  във връзка с появили се тълкувания относно инициативата да се поставят издаваните от Министерството на здравеопазването стикери „100% ваксинирани“ върху туристически обекти, като хотели и ресторанти., предаде БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай