Срещу скъпия ток - за какво ще настояваме пред ЕС

Правителство одобри позицията на страната ни

Срещу скъпия ток - за какво ще настояваме пред ЕС | StandartNews.com

Министерският съвет одобри позицията на Република България за участие в Неформално заседание на енергийните министри на ЕС, 21 - 22 януари 2022 г., гр. Амиен, Франция.

По време на срещата се предвижда дискусиите да бъдат насочени отново към енергийните цени за европейските потребители. С одобрената българска позиция се подчертава, че динамиката на цените на енергията и енергоносителите в Европа е сериозно предизвикателство, което оказва все по-видим отрицателен социален и икономически ефект върху бизнеса и домакинствата в ЕС. Съобщаваме за положени максимални усилия за гарантиране на ефективна защита от повишаването на цените за потребителите чрез изпълнението на Програма за компенсиране на всички небитови крайни клиенти на електрическа енергия, от м. октомври 2021 г.,съобщават от кабинета.

Интензивно се работи за подготовката на механизъм за компенсиране на битовите потребители на природния газ, включително и за м. декември 2021 г., като за средствата е необходима нотификация от ЕК и решение на Министерския съвет. По отношение на компенсациите за електроенергия за небитови потребители, таванът от 30% се трансформира до не повече от 250 лв./МWh след проведени консултации с бизнеса и компетентните институции.

На заседанието ще бъде обсъдена и политиката за енергийната ефективност, като един от приоритетите на ЕС по пътя към климатична неутралност. В рамките на съвместна работна сесия на министрите на енергетиката с министрите на околната среда на ЕС, ще бъдат проведени дискусии, свързани с енергийния и екологичния преход към климатична неутралност на ЕС. За подпомагане на зеления преход, с позицията е посочено, че България разглежда с необходимото внимание планирането на стратегическите действия за справяне с предизвикателствата, свързани с промените в климата чрез поставянето на акцент върху повишаването на енергийната ефективност. Повишаването на енергийната ефективност следва да се третира не само като устойчива алтернатива на производството на енергия, но и като източник на енергия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай