Средната сметка през август - с 9% по-ниска, според ЧЕЗ

Средната сметка през август - с 9% по-ниска, според ЧЕЗ | StandartNews.com

София. Средната сметка за ток в Западна България за месец август е с 9% по-ниска от тази за същия месец на миналата година. Това показват данни на ЧЕЗ при изчислено почти едно и също количество консумирана електроенергия.

Същата сметка за ток на битовите клиенти на дружеството за август 2013 година е 31 лева с ДДС при средна консумация от 183 квтч. През същия месец на 2012 г. тя е била 34 лева с ДДС, а средната консумация – 186 квтч. От ЧЕЗ уточниха, че освен от цената на електроенергията, размерът на сметката ни зависи и от индивидуалната консумация на всеки клиент през месеца.

1 194 002 от битовите клиенти на ЧЕЗ или 81,03%, са получили сметка до 50 лв. за август. При 16,38% сумата варира между 50 и 100 лв., а 2,37% от клиентите са получили фактура между 100 и 200 лв. Данните сочат, че сметките на 0,22% от клиентите надвишават 200 лв.

ДКЕВР определя цените на електроенергията, напомнят от ЧЕЗ. Регулаторът намали крайните цени на тока за битовите клиенти на ЧЕЗ със средно 0,7 стотинки/кВтч, без ДДС от първи август. Намален бе и делът на ЧЕЗ в крайната цена на електроенергията, обясняват от пресцентъра. . От сметка на стойност 100 лв. за дружествата от групата на ЧЕЗ в България вече оставали едва 2,49 лв.

В понеделник министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев поиска от енергоразпределителните дружества да обяснят защо все още някои граждани получават високи сметки за ток. На посещение в Хасково той напомни, че няма да има поскъпване на тока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай