Спряха строежа на два ветропарка

Спряха строежа на два ветропарка | StandartNews.com

Добрич. Изграждането на два нови ветроенергийни парка в Добруджа беше замразено. Това става със заповед на областния управител на Добрич Недко Мирчев, който върна решенията за строителството на нови перки в землищата на селата Лозенец и Загорци.

Относно първия проект Мирчев смята, че при издаването на разрешение за промяна на предназначението на 24 земеделски имота е бил нарушен законът. Проектът там е за вятърна централа, която ще заема площ от 84 хил. кв. м. Вторият ветропарк, който трябва да бъде изграден край село Загорци, е по-малък и ще заема площ от 25 хил. кв. м. Документите за него са върнати за преразглеждане от Недко Мирчев.

Спирането на реализацията на двата проекта е възможно да е продиктувано от заведеното дело от Еврокомисията срещу България именно заради някои от вятърните паркове в района на нос Калиакра. Според Брюксел с издаването на разрешения и вдигането на перките в района страната ни е нарушила две евродирективи - за извършване на оценки за въздействие на такива проекти върху околната среда, както и тази за местообитанията на птиците. По този повод в понеделник екоминистърът Искра Михайлова коментира в Каварна, че България може да бъде съдена, но ако докаже разумна воля и ясен план как действа, няма да бъде осъдена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай