Спряха блокове на ТЕЦ-ове заради свито потребление

Спряха блокове на ТЕЦ-ове заради свито потребление | StandartNews.com

ВЕЦ-овете работят на пълни обороти, за да пълнят финансовата дупка в НЕК

Ниското потребление на ток у нас и в съседните страни стана причина за спирането на част от електрогенериращите мощности. Това съобщи изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Иван Йотов пред БНР. През последните седмици потреблението у нас е между 3 хил. и 4 хил. МВт, а износът е около 600 МВт, съобщи Йотов. Причината за това се крие както в затоплянето на времето, така и в неработещата икономика, обясниха експерти. Ниското потребление наложи изключването от системата на 4 от 8-те термоблока в най-голямата ни ТЕЦ - държавната "Марица-изток 2" (около 800 МВт), както и 2 от 4-те блока в американската КонтурГлобал Марица изток-3 (420 МВт). По същата причина и 1000-мегаватовият 5-и енергоблок на АЕЦ "Козлодуй", който на 20 май ще бъде пуснат в експлоатация след планов ремонт, ще увеличи постепенно мощността си до 70%, обясни още Иван Йотов. Така на практика потреблението натоварва под 50% от електрогенериращите мощности у нас.

Единствено под пара работят ВЕЦ-овете на НЕК с обща мощност над 2700 МВт, които не само осигуряват евтина електроенергия, но и ще подпомогнат поне малко за запълването на близо 4-милиардната финансова дупка в сметките на обществения доставчик.

Очакванията са положението да се подобри до месец, когато износът към Турция и Гърция ще започне да се увеличава поради нарастване на консумацията на енергия за климатиците там.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай