Спор за парите за "Хемус", говори Караджов

Строителите в момента не получават средства, но им се начислява ДДС

Спор за парите за "Хемус", говори Караджов | StandartNews.com

Спор за парите за строителството на автомагистрала "Хемус". Регионалният министър Гроздан Караджов заяви, че сметката за строителството на пътя е празна.

Според бившите управляващи вицепремиерът Асен Василев е "обрал парите". Строителите в момента не получават средства, но им се начислява ДДС.

Последното плащане към строителите на автомагистрала "Хемус" е било на 20 декември миналата година и е извършено без знанието на министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов, заяви самият той.

"Ние не сме плащали нито стотинка. Това е поради факта, че в бюджета няма нито стотинка по специалната сметка за "Хемус". Естествено, по издадени фактури възниква задължението да бъде заплатено ДДС-то и това не е справедливо. Надявам се, много много скоро този възел да бъде разплетен", посочи Караджов.

И докато от регионалното министерство търсят начин как да бъде решен проблемът с начислявания налог върху строителните фирми, бившите управляващи поискаха следното: "Да попита своя супер вицепремиер Асен Василев, защо няма пари в тази специална сметка. Това му беше едно от първите действия като служебен министър на финансите - тези пари да бъдат обрани, да изчезнат", каза бившият министър на регионалното развитие Николай Нанков.

Според ГЕРБ в специално създадената сметка за финансирането на строителството на магистралата е имало средства преди те да отстъпят властта.

"Над милиард остави ГЕРБ в тази специална сметка", посочи Нанков, цитиран от Bulgaria ON AIR.

В официално съобщение на МС от 29 юни 2021 г. от служебния кабинет на Стефан Янев искат регионалното министерство да върне близо 500 милиона лева от парите за "Хемус" към централния бюджет.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай