Спестете 20%, преди да теглите ипотека

Спестете 20%, преди да теглите ипотека | StandartNews.com

Спестете поне 15-20% от стойността на сделката, преди да пристъпите към жилищен кредит. Това съветва Тихомир Тошев, изпълнителен директор на консултантската компания Кредит Център. Съветът на експерта идва по повод отчетения ръст от около 15% на месечна база на хора търсещи кредити, които покриват 100% от стойността на желаното жилище. Отчетеният ръст идва в резултат на твърденията, че цените на имотите са стигнали своето дъно, което прави настоящия момент подходящ за закупуването на жилище.

Клиентите, които са се поинтересували от 100% финансиране през последния месец април, са хора на възраст между 25 и 35 г., които нямат предишни кредити, имат стабилни доходи, но не и умение да спестяват, което ги превръща в рискови и склонни към финансови грешки. Те имат намерение да купят жилище на стойност между 40 хил. и 55 хил. евро, но много от тях не пресмятат разходите за ремонт, обзавеждане, данъци и пр., отделно от месечната вноска, която за подобни сделки се движи между 550 и 800 лева.

"Съветвам тези потребители да изчакат, докато спестят поне 15-20% от стойността на сделката. Макар цените на имотите да са тръгнали нагоре, ръстът няма да бъде нито бърз, нито сериозен, а плавен. Прогнозите за нивата са дори по-скоро за стабилизиране на цените около тези нива за немалък период. По-добре сделка на малко по-висока стойност, отколкото рисков кредит, голямо задлъжняване и перманентна липса на средства в семейния бюджет", добавя Тошев. Още повече че стандартно банките предлагат максимално финансиране до 80% от стойността на имота.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай